Gränsen mellan Lettland och Estland i Valka.

Baltikum krossade viruset – öppnar sina gränser

Publicerad 15 maj 2020 kl 11.11

Utrikes. Estland, Lettland och Litauen öppnar sina gränser mot varandra och inför fri rörlighet, uppger Svenska Yle. Länderna har totalt färre dödsfall än vad Sverige har på en enda dag.

Gilla artikeln på Facebook

Baltikum blir nu den första regionen i EU som det åter går att resa inom.

Flera medier kallar det för EU:s första "resebubbla". Nu erbjuds också Polen och Finland att ingå i denna frizon utan krav karantän för de som reser in, men det är oklart när detta blir verklighet, eftersom smittspridningen i Finland är större. Däremot är coronaläget i Polen mer likt det i Baltikum.

– Att vi öppnar gränserna inom Baltikum är en ganska seriös signal till Europa och världen att vår region har hanterat coronakrisen på rätt sätt, säger Litauens premiärminister Saulius Skvernelis till Svenska Yle.

Enligt Skvernelis har länderna använt en liknande strategi och har nu ungefär samma epidemiologiska läge. Men det har inte varit exakt lika aggressiva restriktioner överallt. I Litauen är "ingenting tillåtet" medan Lettland till exempel inte haft krav på ansiktsmask.

Estland utlyste nödläge redan den 13 mars. Bland annat stängdes skolor, yrkesskolor och högskolor, likaså hobbygrupper samt idrottsträningar för barn och ungdomar. Alla offentliga sammankomster stoppades och samtliga resenärer kontrollerades för smitta. Samtidigt var budskapet till befolkningen att undvika kontakt med andra personer.

Totalt har nu Litauen 54 coronadöda, Lettland 19 döda och Estland 63 avlidna. Det är alltså mindre än vad Sverige kan ha döda på en dag.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0