MAMMABLUFF: Erik Bengtzboe (M) lurade till sig 150.000 kronor i bidrag från skattebetalarna genom att låtsas bo i pojkrummet hemma hos mamma.

Bidragsfuskande M-topp ny chefsekonom på Skattebetalarnas förening

Publicerad 10 juli 2020 kl 18.31

Ekonomi. Den tidigare MUF-ordföranden Erik Bengtzboe (M) lurade skattebetalarna på 158.000 kronor i felaktiga bidrag innan fusket uppdagades och han tvingades lämna riksdagen under förnedrande former 2019. Men nu har Bengtzboe fått ett nytt jobb – som chefsekonom på Skattebetalarnas förening.

Gilla artikeln på Facebook

– När allt fler ropar efter den stora statens återkomst behövs Skattebetalarna för att påminna om att det bara är genom tillväxt med växande företag som vi bygger välstånd i Sverige. Jag är glad att få ansluta till gänget på Skattebetalarna och jobba för lägre och synligare skatter, bättre företagsklimat och mer pengar i plånboken för vanligt folk, säger Erik Bengtzboe i ett pressmeddelande från Skattebetalarna.

Förra året skaffade sig Bengtzboe mer pengar i plånboken genom att vara skenskriven hos sin mor i Nyköping samtidigt som han begärde bidrag från skattebetalarna för en "övernattnings­lägenhet" i Stockholm. Skandalen var ett faktum när Aftonbladet avslöjade att Bengtzboes fru och barn var skrivna i övernattnings­lägenheten i Stockholm.

Totalt lyckades politikern fuska sig till 158.000 kronor i felaktiga bidrag och traktamenten från skattebetalarna

Före skandalen var Bengtzboe utbildningspolitisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna och partiets ledamot i utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet. Han sparkades från samtliga poster och tvingades lämna riksdagen efter avslöjandet.

– Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden, förklarade M-ledaren Ulf Kristersson i samband med beslutet.

Men nu blir Erik Bengtzboe alltså ny chefsekonom för Skattebetalarnas förening. Rekryteringen av den tidigare M-toppen uppges vara en av de åtgärder som vidtas när föreningen satsar stort inför nästa års 100-årsjubileum och valet 2022.

– Skattebetalarna har en viktig roll att förklara varför vi behöver sänka skatterna och minska de offentliga utgifterna. Här kommer Eriks gedigna kunskap och erfarenhet väl till pass, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening, i ett pressmeddelande.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0