Bottenskolor i ny Skolverketsatsning

Publicerad 20 april 2012 kl 20.11

Inrikes.Skolsatsningar av olika slag i framförallt mångkulturella områden har de senaste decennierna duggat tätt, utan att satsningarna burit frukt. I förhoppning om att man funnit ett vinnande koncept har Skolverket nu valt ut tio lågpresterande skolor som tack vare extra stöd får ytterligare en chans att förbättra sina resultat.

Gilla artikeln på Facebook

I ett försök att förmå misslyckade att prestera har Skolverket utsett tio skolor som är berättigade extra stöd under 2013 - 2014.

Vill nå föräldrarna
Skolverket kommer att anlita ett antal särskilt kvalificerade handledare som ska arbeta med att stödja lärarna i att utveckla undervisningen ute i skolorna. I satsningen ingår också att utveckla arbetet med studiehandledning på elevernas modersmål och kontakterna med elevernas vårdnadshavare.

Tidigare satsningar
En av de skolor som är med på Skolverkets bottenlista är invandrartäta Arabyskolan i Växjö. Skolverkets satsning är dock inte den enda som gjorts på skolan.

Kommunens politiker har sedan tidigare försökt vända Arabyskolans negativa trend genom att förvandla skolan till kommunens modernaste och mest högteknologiska. 100 miljoner kostade uppfräschningen av skolan förra året och i samband med nyinvigningen fick varje elev fick dessutom en egen dator, datorer som kan kommunicera med de specialinköpta svarta tavlorna, meddelar SMP.

Förutom satsningen på 100 miljoner kronor erhöll Arabyskolan ytterligare 10 miljoner kronor som bland annat gick till föräldrarutbildningar, uppger SMP.

– Det är oerhört viktigt att föräldrarna förstår hur det svenska skolsystemet fungerar, sade då Judit Béres-Lagerquist, rektor på Arabyskolan.

Tvångsblandning föreslås
Fria Tider har tidigare kunnat berätta att forskare vid Örebro universitet kommit fram till att svenska elever flyr mångkulturella skolor. Ledande politiker som Ibrahim Baylan (S) och Montaser Enei (M) har på senare tid framfört krav på att skolor ska tvångsblanda svenska elever med elever av utländsk härkomst i tron om att det förbättrar elevernas resultat.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bernie Sanders ger upp

Lämnar presidentvalkampanjen. I praktiken klart att Joe Biden får utmana Trump.0 

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

FHM ska analysera svenskars mobildata

Svenskarnas rörelsemönster ska övervakas.. Tar hjälp av Telia för att utreda effekten av coronaåtgärder.0 

Halva personalen smittad på sjukhus i Linköping

Flera saknade helt symptom.. Men officiellt är Tegnells "stanna hemma om du är sjuk"-regel fortfarande fullt tillräcklig.0 

Ny gen i Indien kan slå ut den kraftfullaste antibiotikan

Hittades i flodsediment från Indien.. Liknar inte någon annan känd resistensgen, enligt svenska forskare.0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur