USA-valet
Carly Fiorina.

Carly Fiorina lyfts fram som Trumps främsta utmanare

Publicerad 20 september 2015 kl 12.59

Utrikes. Den tidigare Hewlett-Packard-VD:n Carly Fiorina lyfts nu allt mer fram som en republikansk motpol till Donald Trump.

Gilla artikeln på Facebook

Det tidigare neokonservativa president­hoppet Jeb Bush har rasat i opinions­mätningarna inför de republikanska primärvalen. Bush, som både har en pappa och storebror som varit presidenter, ligger i de senaste opinions­mätningarna på en tredje plats – långt efter Donald Trump.

Näst störst stöd i opinions­mätningarna har den afro­amerikanske läkaren Ben Carson, trots sina många bleka fram­trädanden i TV där han sällan lyckats svara på några frågor.

Vad som gör att Trump, som kritiserats för sina många färgstarka utspel och person­angrepp på mot­kandidater, och Carson toppar listan diskuterades i samband med den senaste primärvalsdebatten som sändes i CNN. Och anledningen, menar många, beror på att det amerikanska folket är trötta på proffspolitiker.

En studie som refererades av New York Times under sommaren visar att hela 85 procent av amerikanska folket upplever att den typiske politikern är köpt och korrumperad. Även om Bush som mångårig politiker gör ett statsmannamässigt, slipat och sansat intryck är det helt enkelt inte det som går hem hos väljarna eftersom det förknippas med korruption och lurendrejeri.

Liksom Trump och Carson har Carly Fiorina ingen karriär som proffspolitiker att luta sig tillbaka på, något som gör att hon nu marknadsförs som utmanare till Trump.

– Jag är en orädd kämpe. Jag kommer inte misslyckas. Jag har blivit prövad och jag kommer utkämpa denna kamp, utropade hon inför tusen republikaner igår, rapporterar AP.

Trump har å sin sida fått allt skarpare kritik den senaste tiden. Nu senast för att i fredags inte ha korrigerat en man som under ett av Trumps arrangemang påstått att president Barack Obama är muslim och inte amerikan. Den 69-årige miljardären har dock slagit ifrån sig kritiken.

– Är jag moraliskt skyldig att försvara presidenten varje gång någon säger något dåligt eller kontroversiellt om honom? Skulle inte tro det! kommenterade han.

Fiorina är inte minst en motpol till Trump i synen på Ryssland. Medan Trump vill satsa på samförstånd och att komma överens med Putin vill den 61-åriga före detta HP-VD:n inleda en militär kapprustning med den forna kalla kriget-fienden för att få den ryske presidenten att "fatta budskapet".

– Jag skulle inte prata med honom alls, vi har pratat för mycket med honom, sade hon vid den senaste debatten och tillade:

– Det jag skulle göra vore att återupprusta den sjätte flottan, jag skulle återuppbygga missilförsvaret i Polen, jag skulle regelbundet börja genomföra aggressiva militära övningar i Baltikum och jag skulle troligen skicka några tusen trupper till Tyskland.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

675.000 invandrare går på bidrag i Sverige

Försörjs av dig, år efter år. Snart femtio år efter mångkulturbeslutet 1975 går varannan invandrare fortfarande på bidrag.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0