Joakim Lamotte.

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

Publicerad 22 oktober 2020 kl 11.06

Media. Joakim Lamotte anklagar Facebook för att censurera oberoende journalister. Detta efter att hans eget konto blivit tillfälligt avstängt.
"Den här utvecklingen måste få ett stopp", skriver han.

Gilla artikeln på Facebook

Journalisten Joakim Lamotte är en av de mest populära figurerna på svenska Facebook, där han har över en kvarts miljon följare.

Men efter att ha granskat ett brutalt förnedringsrån fick han sitt konto spärrat i ett dygn – med hänvisning till att han brutit mot "communityreglerna".

Fallet handlade om en man i Boliden som rånades och samtidigt tvingades bära hundkoppel, för att sedan få ett finger avskuret av rånarna. Lamotte skriver att han, eftersom filmmaterialet var så brutalt, valde att "täcka över de delar som visar när mannen blir av med fingret".

"Trots det plockades reportaget bort och jag förhindrades att göra nya inlägg i 24 timmar. Jag överklagade beslutet med hänvisning till sammanhang, kontext och vikten av journalistisk granskning av missförhållanden i samhället. Men det spelade ingen roll", skriver Joakim Lamotte i ett nytt inlägg.

Journalisten uppger att han inte kan "dra någon annan slutsats än att det finns personer med makt som anser att vissa politiskt känsliga ämnen inte bör granskas av oberoende journalister".

Joakim Lamotte nämner att justitieminister Morgan Johansson (S) häromåret hade möte med Facebook och andra it-jättar för att pressa dem att öka censuren av sådant material som regeringen inte tycker om.

"Uppenbarligen har Morgan Johansson lyckats med sin föresats", konstaterar Lamotte.

Han fortsätter:

"Att oberoende journalister censureras på det är viset är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. När sådant sker undrar jag om vi lever i Sverige eller i Nordkorea? Och varför står vår regering bara upp för yttrandefrihet när det gäller vissa journalister? Den här utvecklingen måste få ett stopp."


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Media

Flera alternativmedier söker statligt stöd

Samhällsnytt ansöker om 2,5 miljoner kronor.. Nya Tider och Exakt24 har redan fått innovations- och utvecklingsstöd.0 

Bonnier köper norsk förlagskoncern

Köper Stordalens bokförlag.. "Bonnier är en drömpartner för oss."0 

HBTQ-profil blir årets julvärd i SVT

Lars Lerin får hedersuppdraget.. "Svenska folket älskar det regnbågshistoriska valet."0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur