Joakim Lamotte.

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

Publicerad 22 oktober 2020 kl 11.06

Media. Joakim Lamotte anklagar Facebook för att censurera oberoende journalister. Detta efter att hans eget konto blivit tillfälligt avstängt.
"Den här utvecklingen måste få ett stopp", skriver han.

Gilla artikeln på Facebook

Journalisten Joakim Lamotte är en av de mest populära figurerna på svenska Facebook, där han har över en kvarts miljon följare.

Men efter att ha granskat ett brutalt förnedringsrån fick han sitt konto spärrat i ett dygn – med hänvisning till att han brutit mot "communityreglerna".

Fallet handlade om en man i Boliden som rånades och samtidigt tvingades bära hundkoppel, för att sedan få ett finger avskuret av rånarna. Lamotte skriver att han, eftersom filmmaterialet var så brutalt, valde att "täcka över de delar som visar när mannen blir av med fingret".

"Trots det plockades reportaget bort och jag förhindrades att göra nya inlägg i 24 timmar. Jag överklagade beslutet med hänvisning till sammanhang, kontext och vikten av journalistisk granskning av missförhållanden i samhället. Men det spelade ingen roll", skriver Joakim Lamotte i ett nytt inlägg.

Journalisten uppger att han inte kan "dra någon annan slutsats än att det finns personer med makt som anser att vissa politiskt känsliga ämnen inte bör granskas av oberoende journalister".

Joakim Lamotte nämner att justitieminister Morgan Johansson (S) häromåret hade möte med Facebook och andra it-jättar för att pressa dem att öka censuren av sådant material som regeringen inte tycker om.

"Uppenbarligen har Morgan Johansson lyckats med sin föresats", konstaterar Lamotte.

Han fortsätter:

"Att oberoende journalister censureras på det är viset är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. När sådant sker undrar jag om vi lever i Sverige eller i Nordkorea? Och varför står vår regering bara upp för yttrandefrihet när det gäller vissa journalister? Den här utvecklingen måste få ett stopp."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus