DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

DN: S-regering med Löfven är det bästa alternativet

Publicerad 31 oktober 2018 kl 16.14

Media. Det bästa alternativet för Sverige är om Stefan Löfven får sitta kvar som statsminister i en renodlad social­demo­kratisk regering. Det skriver Dagens Nyheter idag i en osignerad ledarartikel.

Gilla artikeln på Facebook

DN kritiserar den negativa bid som borgerligheten har målat upp av Stefan Löfven. Indignationen över att Löfven kan regera vidare framstår enligt tidningen som "svårbegriplig och lätt överspänd".

"Man kan säga mycket om Socialdemokraterna, men de har trots allt ännu inte förvandlat Sverige till ett rykande ruinlandskap trots att de har haft möjligheten att göra det under merparten av de senaste 100 åren."

Enligt DN:s ledarredaktion skulle "en socialdemokratisk minoritetsregering" i själva verket "vara det minst dåliga borgerliga alternativet".

"En alliansregering, eller än värre en ren högerregering (M plus KD), stödd på Sverigedemokraterna är otänkbar av många skäl. Ett av dem, alltför sällan påtalat, är att SD inte är ett borgerligt parti, utan ett parti vars ledare ironiskt nog romantiserar 'folkhemmet', den period i svensk historia då socialdemokratin var som mest hegemonisk."

DN har tidigare profilerat sig som en borgerlig tidning men har gått allt mer åt vänster under nuvarande chefredaktör Peter Wolodarskis ledning.

Flera borgerliga profiler riktar kritik mot dagens ledarartikel.

"Famlande i sina dimmor har DN:s ledarredaktion nu snubblat fram till att de nu vill ha en socialdemokratisk regering. Fortsätt in i dimmorna. Adjö", skriver den före detta M-ledaren Carl Bildt på Twitter.

Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu twittrar följande:

"DN ägnade sig för några år sedan åt att granska några liberala ledarsidor, däribland vår, utifrån tesen att vi inte drev rätt sorts liberalism. Kanske på tiden att granska den egna nu?"


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0