Foto: Sveriges Riksbank

"Dold agenda" bakom storbankernas försök att avskaffa kontanter

Publicerad 30 oktober 2013 kl 14.38

Ekonomi.Nyligen släppte Säkerhetsbranschen en kartläggning som visade att kontanter var billigare än korthantering för de flesta företag i Sverige. Nu kontrar storbankerna med att höja priset på kontanttjänster med upp till 1 200 procent, samtidigt som Säkerhetsbranschen anklagar bankerna för att ha en dold agenda.

Gilla artikeln på Facebook

I söndags skrev Fria Tider om hur organisationen Säkerhetsbranschen låtit genomföra en studie som visade att det var billigare för de flesta företag att använda kontanter istället för att köpa bankernas korttjänster.

Samtidigt som studien publicerades valde storbankerna, som har monopol på att lagra, köpa och sälja kontanter, att kraftigt höja priserna på kontanttjänster.

Kontantverksamheten sköts av storbankernas gemensamma bolag BDB Bankernas Depå AB, som ägs av fem banker. Genom en föreskrift från Riksbanken får banker vara depåägare och köpa och sälja kontanter. BDB den enda aktören på marknaden vilket gör att lagring, försäljning och köp av kontanter är en monopolmarknad.

1 200 procent dyrare
I DBD:s nya prislista ökar priset för att köpa eller sälja buntar med kontanter med mellan 22 och 1200 procent, med variation mellan olika valörer. Dyrast att hantera blir tusenlappar, som genom bankernas nya prislista helt kan komma att försvinna från marknaden.

Säkerhetsbranschen är nu starkt kritisk mot bankernas utfasning av kontanter och man anklagar storbankerna för att ha en "dold agenda" bakom agerandet.

– Bankernas prishöjningen är uppenbart oskälig och saknar marknadsmässiga grunder. Det finns en dold agenda som handlar om att kontrollera och styra marknaden mot en ökad användning av betal- och kreditkort. Om prishöjningen genomförs slår det mot butiksägare och drabbar alla oss konsumenter, särskild då utsatta grupper som redan nu har svårt att få pengarna att räcka till, säger Mikael Johansson vid Säkerhetsbranschen i ett pressmeddelande.

Nu kräver organisationen att regeringen griper in och utfärdar ett tilläggsdirektiv till den pågående kontanthanteringsutredningen.

– Detta för att se över om att det är lämpligt att bankerna ska få ha kvar sin monopolställning och om de fortsättningsvis ska tillåtas kontrollera priset för både kortbetalningar och kontanter, säger Mikael Johansson

– Kontanter är viktiga för samhället. Bankerna visar genom sitt bolags agerande att de sätter egna vinster före samhällsansvar. Därför måste bankernas agerande analyseras av kontanthanteringsutredningen och en tänkbar lösning är att Riksbanken eller Finansinspektionen ska ges möjlighet att begränsa bankernas prissättning, avslutar Mikael Johansson.

Säkerhetsbranschen har cirka 170 säkerhetsföretag som medlemmar vilka tillsammans omsätter 14 miljarder kronor per år. De har 31.000 anställda medarbetare, varav många jobbar med att garantera säkerheten vid transport och annan hantering av kontanter.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvFF betalar för Reinfeldts personliga assistent

Olof Lundh inte nådig i "Sommar i P1". Avslöjar hur impopuläre ordföranden blivit ett sänke för svensk fotboll.0 

Ekonominyheter

Allt fler unga kvinnor hos Kronofogden

Orsaken: Lyxkonsumtion på kredit.. Nu går de unga kvinnorna om männnen som kunder hos Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Hela listan. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0