Bostadsbubblan

Ekonomer: Kraschande "CANNS-länderna" hotar finanssystemet

Publicerad 5 februari 2023 kl 12.17

Ekonomi. Nu börjar Sverige få uppmärksamhet internationellt igen. Denna gång handlar det om vår gigantiska banksektor och uppblåsta bostadsmarknad, som tillsammans med fyra liknande länder – Kanada, Australien, Norge och Nya Zeeland – pekas ut som "CANNS-länderna" som kan krascha världens finansiella system.

Dela artikeln

När finanskrisen 2008 ledde till stora priskorrektioner på världens bostadsmarknader meddelade Riksbanken och centralbankerna i ett litet antal andra länder att något sådant tänker vi inte acceptera här.

Centralbankerna trampade gasen i botten, sänkte räntorna och ökade utlåningen. Vi gick opåverkade ur krisen – men belånade oss så mycket att vi nu inte tål annat än kvarvarande obefintliga räntor, enligt internationella experter.

Idag höjs räntorna världen över och centralbankschefer och politiker har fullt upp med att fundera ut hur de ska "mjuklanda" sina respektive belånade medelklasser utan att inflationen gör livet omöjligt för de som har det lite sämre ställt.

Det är inte bara i Sverige som många tidigare arbetare har blivit rika på de gigantiska mängder pengar som pumpats in i bostadsmarknaden av centralbanker på senare år. Men i Sverige och ett antal andra länder – Norge, Nya Zeeland, Kanada och Australien – är situationen extrem.

Ett analys-index som ekonomen Ian Harnett har tagit fram visar hur Sverige och de andra länderna i gruppen, som han kallar CANNS-länderna, har gasat sig ur den förra finanskrisen genom att helt enkelt blåsa upp sina bostadsmarknader så fort en korrektion stått för dörren.

Om räntorna snabbt skulle behöva höjas skulle dessa länders bostadsmarknader snabbt kunna braka samman, eftersom de förmodligen skulle vägra höja räntorna tillräckligt mycket i början.

När omvärlden då höjer sina räntor så försämras växelkursen för CANNS-ländernas valutor och inflationen drivs upp i länderna även om den skulle sjunka i omvärlden, vilket till sist tvingar deras centralbanker att höja räntorna kraftigare än i andra länder, vilket slutligen får CANNS-ländernas bostadsbubblor att brisera helt.

Känns situationen igen?

De flesta känner nog av kronans försvagning, och mätt i något internationellt handelsmått såsom dollar eller guld har svenska bostäder redan halverats i pris. Något som också märks på den stigande svenska inflationen, då den som säljer sin bostad idag får betydligt mindre köpkraft för kronorna som trots allt fortfarande betalas.

Men det är inte bara bättre belånad medelklass i de mest ansvarslösa ekonomierna som drabbas om det här kraschar på riktigt, varnar Harnett. Istället kan CANNS-ländernas problem hota hela det finansiella systemet i världen. Orsaken är att våra gigantiska bostadsmarknader i sin tur har gött fram en lika gigantisk bankmarknad i varje land.

"Den kombinerade vikten av dessa länders banker på världens finansmarknader är fyra gånger större än ländernas del av världsekonomin", varnade den London-baserade analysfirman Absolute Strategy Research (ASR) redan 2018.

Enligt ASR underskattar investerare hur "skadliga en grupp av länder som står för bara 3 procent av världens BNP kan vara" för det internationella finanssystemet.

Bloomberg-redaktören John Authers skriver i en kolumn att CANNS-ländernas boprisinflation på senare år har varit extrem, och noterar att det förmodligen inte är möjligt med någon "mjuklandning" här.

Men i USA och delar av Europa ser det bättre ut, givet att en kris i Sverige, Norge, Kanada, Australien och Nya Zeeland inte lamslår finansmarknaderna helt.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Mbappés advokat: "Han var aldrig ensam under kvällen"

"En anmälan bevisar ingenting." Hävdar att fotbollsstjärnan är ett offer för förtal.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Ca 100.000 får stanna även 2024. Fortfarande inga nämnvärda förändringar av invandringspolitiken.0 

Vetenskap

Kultur

Ny unik bok om älvdalskans grammatik . Bygger på Frost-Anders dagböcker.0 

"Vi saknar dig": AI-Hitler viral bland unga på Tiktok. Videoklipp med naziledaren får mycket stor spridning.0