EU:s skattebetalare skänker pengar till privata banker

Publicerad 5 juli 2012 kl 21.11

Ekonomi.Den Europeiska centralbanken för euroländerna, ECB, sänkte idag styrräntan till 0.75 procent. Det innebär att privata banker kan låna pengar av ECB till en ränta som är lägre än inflationen. Praktiskt innebär det att eurozonens skattebetalare skänker pengar till bankerna som sedan lånar ut pengarna till skattebetalarna med vinst.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppger Ekot. Den Europeiska centralbanken ECB sänkte under torsdagen den så kallade styrräntan till 0,75 procent vilket är rekordlågt. Förevändningen är att skapa inflation, för att göra det lättare för skuldtyngda euroländer att komma ur sin skuldkris genom att göra de gamla lånen mindre värda.

Styrränta är den ränta med vilken centralbanken lånar ut pengar till privata banker. De privata bankerna i sin tur lånar ut pengarna till låntagare och tar ut vinst på mellanskillnaden mellan styrräntan och sin egen ränta på utlåningen.

Skattebetalarna lånar av bankerna de gett pengar
För närvarande är inflationen i eurozonen runt 2,7 procent, vilket är högre än styrräntan. Det innebär att skattebetalarna får tillbaka mindre pengar av bankerna än de lånade ut, vilket i praktiken innebär att de skänker pengarna till bankerna. Bankerna lånar i sin tur tillbaka skattebetalarnas pengar till skattebetalarna med högre ränta och tar ut vinst.

Det är dock inte bara i eurozonen som centralbankerna söker desperata förlängningar på lånekrisen. Under torsdagen beslutade det icke-euroanslutna landet Storbritannien att trycka motsvarande 600 miljarder kronor. Detta eftersom styrräntan där redan var så låg som en halv procent och inte kunde sänkas mer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0