Angela Merkel.

Få invandrare i Tyskland jobbar – nu har tyskarna fått nog

Publicerad 23 september 2017 kl 19.13

Utrikes. Av en miljon asylsökare som kommit till Tyskland de senaste åren har bara var femte skaffat sig något slags sysselsättning, skriver SVT Nyheter. Nu anser en stor majoritet av tyskarna att invandringspolitiken behöver förändras. I söndagens val har invandringen blivit den viktigaste valfrågan.

Dela artikeln

Så många som sju av tio tyskar anser att den så kallade integrationen efter asylvågen till Tyskland är alldeles för dålig.

Bland de nyanlända invandrarna är det nämligen väldigt få som hittills tillför något till landet.

Av de en miljon asylsökare som kommit till Tyskland de senaste åren har endast var femte, eller 200.000, skaffat sig en sysselsättning. Men i den siffran inräknas inte bara jobb utan även sådant som praktik och studier. De som har riktiga arbeten är alltså ännu färre.

Trots det ställer sig Tysklands arbetsgivarförbund positiv till en omfattande så kallad flyktinginvandring till landet, och menar att det tar tid att lära sig språket.

Det tyska förbundsdagsvalet äger rum i morgon söndag den 24 september. Inför valet har invandringen seglat upp på förstaplatsen över de frågor som väljarna tycker är viktigast.

2015 sökte 1,1 miljoner människor asyl i Tyskland.

– Hur ska vi på allvar kunna integrera alla dessa människor? Få dem att förstå hur vår kultur och vår rättsstat fungerar?, säger landsrådet Siegfried Walch till Aftonbladet och påpekar att det är en "omöjlighet" eftersom de är så många.

Han tror att framtidens Tyskland kan komma att präglas av parallellsamhällen, och förklarar att alldeles för få av dem som inte har några asylskäl utvisas ur Tyskland. De blir kvar eftersom ansvariga makthavare inte vågar utvisa den, enligt Walch.

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) väntas med god marginal komma in i förbundsdagen, det tyska parlamentet, på söndag. Partiet kan bli det tredje största med mellan 9-11 procent av rösterna, visar mätningar. I förra valet 2013 fick AFD bara 4,7 procent.

Samtidigt leds opinionsmätningarna av förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU. Men stödet har minskat sedan förra valet. Tillsammans med sitt systerparti CSU i Bayern har de mellan 36-37 procent av väljarstödet, vilket är betydligt lägre än 2013 då CDU/CSU kammade hem 41,5 procent.


Skandalen avslöjas av Riks. Mannen och hans släktingar terroriserar omgivningen – men ministern tar dem i försvar.0 Plus

Så går stöldmetoden till. Man i Stockholm tog ena kvinnan på bar gärning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kontantgräns i butiker på 200 kronor väcker ilska

Äldre kan inte längre anlita hemtjänsten för inköp. Får inte låna ut kortet för banken – och får inte ta ut kontanter.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Samlas in och eldas upp – metodiskt. De ligger bakom kuppen som får lokalpolitikerna att se rött.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0