Asylsexvåldet
Pite Havsbad är en av nordens största turistanläggningar.

Flyktingbarn sexofredade flickor på äventyrsbad – döms till ungdomstjänst

Publicerad 26 juli 2016 kl 17.48
Av Peter Eliasson

Inrikes. Två tjejkompisar i 13-årsåldern skulle ha det trevligt på det norrländska äventyrsbadet – men badupplevelsen förvandlades snabbt till ett skräckscenario när tre utländska killar omringade tjejerna och tafsade på dem. Två afghanska medborgare döms nu av tingsrätten till ungdomstjänst.

Gilla artikeln på Facebook

Den för flickorna skräckbetonade händelsen utspelade sig på Pite Havsbad under höstlovet förra året, närmare bestämt den 27 oktober. Vid tidpunkten för sexbrottet var flickorna 12 respektive 13 år gamla.

Samtidigt som flickorna och andra ungdomar från en gemensam fritidsgård var där besökte också personal och boende från ett HVB-hem den populära badanläggningen. Av vittnesmål från tingsrätten att döma befann sig en större mängd invandrare och asylsökare från länder som Syrien, Eritrea och Afghanistan på äventyrsbadet.

De utsatta flickorna har berättat hur de lekte tillsammans med andra men att man vid något tillfälle träffade på en trio killar som gick till angrepp mot dem i vattnet. En av killarna höll fast flickorna medans de andra två gärningsmännen tafsade på bröst samt rumpa.

Brottsoffren skrek på hjälp men fick inledningsvis inget gehör. Till slut kunde de påkalla uppmärksamhet från en bekant, varpå de unga männen med invandrarbakgrund avlägsnade sig. Polis kallades till platsen.

Målsägandena har pekat ut de båda tilltalade och sagt sig vara säkra på sin sak, vilket också övertygade åklagare om att bevisningen skulle hålla för åtal och fällande dom.

Tre killar ska ha varit delaktiga i sexbrottet mot flickorna men åtalet omfattade bara två unga män. Eventuellt kan den tredje personen utgett sig för att vara så ung att han inte uppnått straffmyndighetsålder.

Skellefteå tingsrätt konstaterar att flickorna gett ett trovärdigt intryck och deras berättelser verkar vara tillförlitliga. Som stödbevisning finns uppgifter från en kvinnlig polis som styrker det händelseförlopp som brottsoffren berättat om. Således menar domstolen att åtalet mot männen är styrkt, trots att de båda har förnekat brottet.

Tingsrätten menar att straffvärdet är fängelse i tre månader – domstolen konstaterar att målsägandena blivit både skrämda och kränkta av sexövergreppet. Men eftersom de tilltalade endast var 16 respektive 17 år när brottet begicks stannar påföljden vid ungdomstjänst i 45 respektive 50 timmar.

De dömda afghanerna ska också, var för sig, betala 5.600 kronor i skadestånd till var och en av flickorna. Någon utvisning yrkade åklagaren inte på.

Fria Tider har under dagen sökt kammaråklagare Minna Lintunen, som väckte åtalet, men fått besked att hon är på semester och väntas återkomma först nästa månad.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0