Förnedringsrånen
Det är "väldigt vanligt" att barnrånarna kommer från getton.

Här erkänner polisen: Barnrånarna kommer från förorten

Publicerad 11 februari 2020 kl 23.21

Inrikes. Gärningsmännen som rånar, misshandlar och förnedrar barn kommer vanligen från "utsatta områden", klargör nu Carin Götblad, regionalpolischef Mitt, i SVT Aktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppmärksammade fallet med en 18-årig svensk som blev överfallen, misshandlad, kallad "jävla vidrig svenne" och sedan urinerad i munnen av invandrare förfärade många, även om liknande brott sker dagligen i Sverige.

Men vilka det är som ligger bakom brotten, förutom att de själva är unga, har det talats mindre om.

Nu klargör dock polisen att det finns ett mönster.

Gärningsmännen kommer från getton, eller "utsatta områden", som är den mer politiskt korrekta termen på invandrartäta problemområden.

– Det vi kan säga är att många av gärningsmännen kommer från det vi kallar utsatta områden. Det betyder inte alla kommer därifrån, men det är väldigt vanligt, säger regionspolischefen Carin Götblad i SVT.

Vidare påpekar hon att det i dessa områden bor familjer med så kallade "riskfaktorer", så som depressioner, arbetslöshet och kriminalitet. Hon antyder också ett klanproblem, något som ex-polisen Peter Springare talade om i lördagens Swebbtv-intervju, när hon säger att det i förorten finns hela familjer som är brottslingar, "kriminella familjer" som hon kallar det. Enligt polischefen växer många barn numera upp i sådana familjer. Det finns familjer i de utsatta områdena där ingen vuxen någonsin haft ett arbete och det fortsätter i nästa generation, påpekar hon.

– Men vi får inte föra register över etnicitet om det är det du menar, säger Carin Götblad när hon får frågan om det finns ännu mer exakta mönster på gärningsmännen.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0