Förnedringsrånen
Det är "väldigt vanligt" att barnrånarna kommer från getton.

Här erkänner polisen: Barnrånarna kommer från förorten

Publicerad 11 februari 2020 kl 23.21

Inrikes. Gärningsmännen som rånar, misshandlar och förnedrar barn kommer vanligen från "utsatta områden", klargör nu Carin Götblad, regionalpolischef Mitt, i SVT Aktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppmärksammade fallet med en 18-årig svensk som blev överfallen, misshandlad, kallad "jävla vidrig svenne" och sedan urinerad i munnen av invandrare förfärade många, även om liknande brott sker dagligen i Sverige.

Men vilka det är som ligger bakom brotten, förutom att de själva är unga, har det talats mindre om.

Nu klargör dock polisen att det finns ett mönster.

Gärningsmännen kommer från getton, eller "utsatta områden", som är den mer politiskt korrekta termen på invandrartäta problemområden.

– Det vi kan säga är att många av gärningsmännen kommer från det vi kallar utsatta områden. Det betyder inte alla kommer därifrån, men det är väldigt vanligt, säger regionspolischefen Carin Götblad i SVT.

Vidare påpekar hon att det i dessa områden bor familjer med så kallade "riskfaktorer", så som depressioner, arbetslöshet och kriminalitet. Hon antyder också ett klanproblem, något som ex-polisen Peter Springare talade om i lördagens Swebbtv-intervju, när hon säger att det i förorten finns hela familjer som är brottslingar, "kriminella familjer" som hon kallar det. Enligt polischefen växer många barn numera upp i sådana familjer. Det finns familjer i de utsatta områdena där ingen vuxen någonsin haft ett arbete och det fortsätter i nästa generation, påpekar hon.

– Men vi får inte föra register över etnicitet om det är det du menar, säger Carin Götblad när hon får frågan om det finns ännu mer exakta mönster på gärningsmännen.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stefan Jakobsson (SD) döms för bedrägeri mot riksdagen

Förre SD-riksdagsmannen döms mot sitt nekande. Lät skattebetalarna stå för privata hotellövernattningar, taxiresor, nattklubbar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0