Förnedringsrånen
Det är "väldigt vanligt" att barnrånarna kommer från getton.

Här erkänner polisen: Barnrånarna kommer från förorten

Publicerad 11 februari 2020 kl 23.21

Inrikes. Gärningsmännen som rånar, misshandlar och förnedrar barn kommer vanligen från "utsatta områden", klargör nu Carin Götblad, regionalpolischef Mitt, i SVT Aktuellt.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppmärksammade fallet med en 18-årig svensk som blev överfallen, misshandlad, kallad "jävla vidrig svenne" och sedan urinerad i munnen av invandrare förfärade många, även om liknande brott sker dagligen i Sverige.

Men vilka det är som ligger bakom brotten, förutom att de själva är unga, har det talats mindre om.

Nu klargör dock polisen att det finns ett mönster.

Gärningsmännen kommer från getton, eller "utsatta områden", som är den mer politiskt korrekta termen på invandrartäta problemområden.

– Det vi kan säga är att många av gärningsmännen kommer från det vi kallar utsatta områden. Det betyder inte alla kommer därifrån, men det är väldigt vanligt, säger regionspolischefen Carin Götblad i SVT.

Vidare påpekar hon att det i dessa områden bor familjer med så kallade "riskfaktorer", så som depressioner, arbetslöshet och kriminalitet. Hon antyder också ett klanproblem, något som ex-polisen Peter Springare talade om i lördagens Swebbtv-intervju, när hon säger att det i förorten finns hela familjer som är brottslingar, "kriminella familjer" som hon kallar det. Enligt polischefen växer många barn numera upp i sådana familjer. Det finns familjer i de utsatta områdena där ingen vuxen någonsin haft ett arbete och det fortsätter i nästa generation, påpekar hon.

– Men vi får inte föra register över etnicitet om det är det du menar, säger Carin Götblad när hon får frågan om det finns ännu mer exakta mönster på gärningsmännen.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0