Beslutet, som kommer från högsta domstolen i den indiska delstaten Uttarakhand, innebär att floderna får samma rättigheter som en människa, skriver TT.
Floderna är heliga för de cirka 1 miljard hinduer som finns i Indien och därför anses vattendragen extra viktiga att skydda.
– Detta kommer skydda floderna som nu får alla de konstitutionella och lagstadgade rättigheter som mänskliga varelser, inklusive rätten att leva, säger advokaten MC Pant som stod på flodernas sida i rättsprocessen.
Miljöorganisationer hyllar visserligen beslutet, men ifrågasätter också vilken praktisk betydelse det kommer från.
Ganges är Indiens huvudflod och 2 506 kilometer lång. Yamuna är en av dess största bifloder. Ganges räknas som hinduismens heligaste flod och många vallfärdar dit. Flodens vatten anses rena från synder och ge evig salighet.
Men Ganges är också en av världens mest förorenade vattendrag. Det handlar dels om industriavfall, bekämpningsmedel och avloppsvatten, men också om döda kroppar som kastas i vattnet.
2015 hittades över hundra döda kroppar, varav flera barn, i flodens norra delar. Enligt indisk tradition kremerar hinduer sina lik och kastar sedan askan i floden. Det är dock vanligt att ogifta flickor inte kremeras eftersom de kommer från fattiga familjer som inte har råd med avgiften på 40 dollar.