Asylkaoset

Ingen frivillig uppgörelse om asylpolitiken – så nu tänker EU "köra över" länder som säger nej

Publicerad 22 juni 2017 kl 08.49

Utrikes. Det blir ingen överenskommelse om asylpolitiken inom EU. Deadlinen är idag, men länderna kommer inte överens, rapporterar Ekot. EU tänker dock inte acceptera att vissa länder säger nej till att fylla sina länder med tusentals asylsökare från Afrika och Mellanöstern. Istället kommer man "köra över" de länder som säger nej, förklarar Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S).

Gilla artikeln på Facebook

Idag är sista dagen för att nå en uppgörelse om en gemensam asylpolitik inom EU som ska omfördela de tiotusentals asylsökare som 2015 anlände till Grekland från Afrika och Mellanöstern. Sammanlagt ska 160.000 asylsökare omfördelas mellan EU-länderna.

Men det kommer inte bli någon frivillig överenskommelse, skriver Ekot. Länderna kommer inte överens. Polen, Ungern, och Tjeckien säger fortsätt nej till att ta emot asylsökare.

Detta har gjort att EU-kommissionen inlett ett så kallat överträdelseärende mot länderna. Det EU kräver är att de tre medlemsstaterna tillsammans tar emot 10.000 asylsökare som just nu befinner sig i läger i Grekland.

Men regeringarna i Polen, Ungern, och Tjeckien vägrar. I Polen är hela 74 procent av landets befolkning negativa till att ta emot några asylsökare.

Att det inte blir någon uppgörelse innebär dock inte att EU kommer låta dessa länder vara i fred. Nu ska de på ett eller annat sätt tvingas ta emot asylsökarna.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson var en av dem som deltog i migrationskonferensen i Bryssel i går kväll.

Han tycker det är bra att EU-kommissionen nu pressar Polen, Ungern, och Tjeckien att fylla sina länder med tusentals migranter från Afrika och Mellanöstern, förklarar han för Ekot. Johansson menar att asylsökarna är ett "europeiskt problem" som måste lösas gemensamt.

Enligt Johansson kommer förhandlingarna nu övergå till diskussioner om att dra in EU-bidragen till de länder som vägrar ta emot asylsökare. Någon frivillig överenskommelse lär det inte bli, säger han. Och någon tidsplan för en ny uppgörelse finns inte heller.

"Istället kommer man helt enkelt att köra över de länder som säger nej", skriver Ekot.

– Vårt tålamod håller på att rinna ut, säger Morgan Johansson.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Tyska Säpo klassar vaccinkritiker som "statsfiender"

Coronademonstranterna får samma beteckning som nazister.. Nu vill det tyska författningsskyddet få behandla vaccintvivlarna på samma sätt.0 

Dansk försvarsminister misstänks för landsförräderi

Underrättelsechefen häktad.. Avslöjade för medier hur landet spionerar för USA:s räkning.0 

Ministerns primitiva vaccinbudskap till aboriginerna – ”Ta corona-nålen”

Se bisarra vaccinpropagandan från Australien.. Premiärministern talar till aboriginerna som om de vore barn, enligt kritiken.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0