Bostadsbubblan
Stefan Ingves.

Ingves ränteskräll idag

Publicerad 29 april 2015 kl 16.59

Ekonomi. Riksbanken överraskar med att behålla räntan på minus 0,25 procent. Samtidigt utökas obligationsköpen med mellan 40 och 50 miljarder kronor.

Dela artikeln

Analytikerna hade trott på en sänkning ifrån -0,25 till -0,35 procent, något som alltså inte blev av. 

Kronkursen reagerade omedelbart på dagens besked. I skrivande stund har kronan stärkts 11 öre mot dollarn och 8 öre mot euron.

Riksbankens räntepolitik har för närvarande ett stort fokus på kronans kurs som man vill behålla på en låg nivå för att ge stöd åt exporten och hålla inflationen under armarna.

– Det som är viktigt är egentligen tidsperspektivet och då är det angeläget att kronan inte stärks för mycket i närtid, sade Stefan Ingves under dagens presskonferens.

Riksbanken sänkte till minusränta första gången i februari och i mars valde man att frångå rutinerna och sänka igen innan det ordinarie penningpolitiska mötet som hölls idag. Något som vi kan få se mer av enligt Ingves.

– Vi behöver agera och vi behöver också agera eventuellt mellan mötena för att det helt enkelt är svårare att avgöra vad som sker i vår omvärld, sade Ingves och pekade på geopolitiska risker i omvärlden samt osäkerheten kring andra centralbankers ageranden.

Inflationen har bottnat enligt Riksbanken, som nu räknar med att inflationen är över 2 procent redan nästa år. I ett pressmeddelande pekar man särskilt ut den svaga kronan som inflationsdrivande men även priserna i tjänstesektorn.

Ingves uttryckte som vanligt oro för utvecklingen på bostadsmarknaden och lägger ansvaret på politikerna. Särskilt besviken är riksbankschefen över slopandet av amorteringskravet och pekar på att även andra åtgärder borde sättas in.

– Verktygslådan är ju ganska stor. Det gäller bara att se till att man använder den, sade Ingves, som tidigare uttryckt stöd för ett slopat eller nedbantat ränteavdrag.

Den låga räntan riskerar att blåsa upp nya tillgångsbubblor och fortsätta elda på hushållens redan höga skuldsättning. Det är något som behöver akut uppmärksamhet enligt riksbankschefen.

– Annars kan vi som nation sättas i ett mycket besvärligt ekonomiskt läge längre fram.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Vem är du?" Skräckslagne DN-chefen satte sig och tryckte bakom ett skåp.0 

Mer från Ekonomi

Bitcoin rusar till ny rekordnivå

Seglar på Trump-vågen.. Kryptovalutan når ny viktig milstolpe.0 

Förslaget: Svenskar ska låna ännu mer

Regeringens utredning.. Föreslår sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak.0 

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 

Vetenskap

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Valross-dna avslöjar vikingarnas möten med eskimåer. Forskarlag har spårat handelsvägarna.0 

Kultur

Svensk kardinal kan bli nästa påve. Anders Arborelius kommenterar ryktena.0