Inte diskriminering be bidragskränkt alban åka hem

Publicerad 27 november 2018 kl 11.40

Lag & Rätt. När en invandrare från Kosovo blev kränkt för att han inte fick bidrag ska Försäkringskassans handläggare ha svarat: "Om du inte är nöjd kan du flytta från Sverige". Nu slår tingsrätten fast att uttalandet inte utgjorde diskriminering i form av trakasserier, rapporterar Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Kosovoalbanen kom till Sverige under 1990-talet och har sedan 2015 varit sjukskriven med ett bidragsfinansierat halvtidsjobb som enda arbete. Försäkringskassan avslog dock till sist hans ansökan om förlängd sjukpenning.

Albanen och hans fackliga ombud hade sedan ett möte med handläggare från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Då kritiserade albanen, enligt handläggaren från Försäkringskassan, Sverige och ondgjorde sig över landets bidrags­lagstiftning.

Handläggaren svarade att mannen inte behövde bo i Sverige. Enligt albanen sade handläggaren att "om han inte är nöjd med de regler som vi har i Sverige, eller med Försäkringskassans beslut, så kan han flytta härifrån", skriver Dagens Juridik.

Kosovoalbanen stämde sedan svenska staten på 50.000 kronor för diskriminering i form av "trakasserier". Han uppgav att han kände sig kränkt eftersom uttalandena syftade på hans etniska bakgrund.

Stockholms tingsrätt håller dock inte med om att handläggarens kommentar inneburit trakasserier i diskrimineringslagens mening, även om den kan betraktas som "olämplig".

"Med hänsyn till det sammanhang i vilket uttalandena har gjorts anser tingsrätten dock inte att omständigheterna har varit sådana att det utan vidare måste ha stått klart för H att M till följd av uttalandena upplevde sig kränkt utifrån sin etniska tillhörighet", skriver tingsrätten enligt Dagens Juridik.

Kosovoalbanen döms nu att betala Försäkringskassans rättegångskostnader på 19.400 kronor.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0