Inbördeskriget i Syrien och Irak
Israel svarade bland annat med stridsflyg mot mål i Syrien. Arkivbild.

Iran: Vi har inte attackerat Israel

Publicerad 10 maj 2018 kl 22.52

Utrikes. Iranska tjänsteman förnekar nu att Iran skulle ha något med nattens attack mot Israel att göra. Iran tillbakavisar också att man har trupper i Syrien, rapporterar Haaretz.

Gilla artikeln på Facebook

Under natten mot torsdag ska iranska styrkor i Syrien för första gången ha attackerat Israel genom ett tjugotal raketer som riktades mot militärbaser på ockuperade Golanhöjderna. Detta var uppgifter som spreds tidigare på torsdagen.

Men detta stämmer inte, hävdas det nu från iranskt håll.

I stället ska det ha varit syriska styrkor som slog tillbaka mot den israeliska armén efter att Israel i tisdags återigen attackerat Syrien och dödat flera personer. Det anfallet skedde strax efter att Donald Trump meddelat att USA drar sig ur kärnavtalet med Iran.

Israel har attackerat Syrien otaliga gånger sedan det så kallade inbördeskriget i landet startade 2011.

– Iran har ingen koppling till missilerna som avfyrades mot Israel. Om Iran hade legat bakom det skulle vi ha meddelat detta omedelbart. När IS attackerar iranska mål i Syrien svarar vi och offentliggör det. Iran har inga militärer i Syrien och det var den syriska armén som avfyrade missilerna, säger biträdande chefen för Irans nationella säkerhetsråd, Abu al-Fadl Hassan al-Baiji said, i ett uttalande.

Samtidigt säger Mohammad-Javad Jamali Nobandegani, medlem av det iranska parlamentet, att Israels militära hämnd mot iranska styrkor i Syrien är fake news eftersom Iran inte har några sådana där. Enligt parlamentsledamoten har Iran endast rådgivare i Syrien.

– Alla vet att den sionistiska regimen alltid har angripit först, säger Jamali Nobandegani enligt Jerusalem Post.

Uppgifterna om att Iran attackerade Israel, som Iran nu säger är helt felaktiga, ska först ha kommit från den israeliska militären IDF.

Efter den påstådda iranska attacken svarade Israel med ett massivt militärt anfall, som enligt den israeliska militären ska ha träffat iranska mål i Syrien. Israel använde stridsflyg och markrobotar för att attackera vapenförråd och underrättelsecentraler på syrisk mark.

Irans president Hassan Rohani säger på torsdagskvällen att den Islamiska republiken inte vill ha någon "ny anspänning" i Mellanöstern.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0