Inbördeskriget i Syrien och Irak
Israel svarade bland annat med stridsflyg mot mål i Syrien. Arkivbild.

Iran: Vi har inte attackerat Israel

Publicerad 10 maj 2018 kl 22.52

Utrikes. Iranska tjänsteman förnekar nu att Iran skulle ha något med nattens attack mot Israel att göra. Iran tillbakavisar också att man har trupper i Syrien, rapporterar Haaretz.

Gilla artikeln på Facebook

Under natten mot torsdag ska iranska styrkor i Syrien för första gången ha attackerat Israel genom ett tjugotal raketer som riktades mot militärbaser på ockuperade Golanhöjderna. Detta var uppgifter som spreds tidigare på torsdagen.

Men detta stämmer inte, hävdas det nu från iranskt håll.

I stället ska det ha varit syriska styrkor som slog tillbaka mot den israeliska armén efter att Israel i tisdags återigen attackerat Syrien och dödat flera personer. Det anfallet skedde strax efter att Donald Trump meddelat att USA drar sig ur kärnavtalet med Iran.

Israel har attackerat Syrien otaliga gånger sedan det så kallade inbördeskriget i landet startade 2011.

– Iran har ingen koppling till missilerna som avfyrades mot Israel. Om Iran hade legat bakom det skulle vi ha meddelat detta omedelbart. När IS attackerar iranska mål i Syrien svarar vi och offentliggör det. Iran har inga militärer i Syrien och det var den syriska armén som avfyrade missilerna, säger biträdande chefen för Irans nationella säkerhetsråd, Abu al-Fadl Hassan al-Baiji said, i ett uttalande.

Samtidigt säger Mohammad-Javad Jamali Nobandegani, medlem av det iranska parlamentet, att Israels militära hämnd mot iranska styrkor i Syrien är fake news eftersom Iran inte har några sådana där. Enligt parlamentsledamoten har Iran endast rådgivare i Syrien.

– Alla vet att den sionistiska regimen alltid har angripit först, säger Jamali Nobandegani enligt Jerusalem Post.

Uppgifterna om att Iran attackerade Israel, som Iran nu säger är helt felaktiga, ska först ha kommit från den israeliska militären IDF.

Efter den påstådda iranska attacken svarade Israel med ett massivt militärt anfall, som enligt den israeliska militären ska ha träffat iranska mål i Syrien. Israel använde stridsflyg och markrobotar för att attackera vapenförråd och underrättelsecentraler på syrisk mark.

Irans president Hassan Rohani säger på torsdagskvällen att den Islamiska republiken inte vill ha någon "ny anspänning" i Mellanöstern.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0