Konflikten Israel-Palestina
Här skjuts en palestinier i ryggen, enligt Al Jazeera.

Israelisk ilska mot Sverige – samtidigt fortsätter kritiken mot militärinsatsen i Gaza

Publicerad 31 mars 2018 kl 22.45

Utrikes. I sociala medier rasar nu israeliska röster mot den svenska kritiken mot det pågående våldet i Gaza, där 17 palestinier dödats och så många som 1.400 skadats.

Gilla artikeln på Facebook

1.400 palestinier har skadats och 17 dödats under de pågående demonstrationerna i Gaza, som bland annat riktar sig mot Israels ockupation av palestinsk mark.

Under natten mot påskafton hade FN:s säkerhetsråd ett extrainsatt möte för att diskutera situationen.

Där ska USA ha motsatt sig ett gemensamt kritiskt uttalande mot Israel, som bland annat använder skarp ammunition och tårgas från drönare mot de palestinska demonstranterna.

Carl Skau, Sveriges FN-ambassadör i säkerhetsrådet, sade till TT under lördagen att USA vägrat påtala för Israel att våld måste vara proportionellt och att internationell rätt behöver respekteras. Skau ska även ha manat till en utredning av händelserna.

– När det blev klart att USA inte skulle acceptera något uttalande som på något sätt korrekt beskrev situationen på marken begärdes i stället ett öppet möte i kammaren där alla rådsmedlemmar talade öppet, sade Carl Skau i ett uttalande till nyhetsbyrån.

Detta har nu väckt raseri bland pro-israeliska röster. "Skandalöst!", dundrar den israeliske advokaten Arsen Ostrovsky på Twitter.

"Carl Skau beskyller Israel för att inte använda 'proportionerligt våld', han uppmanar till en 'utredning' samt att Israel ska respektera palestiniernas rätt att 'fredligt protestera'. Inget omnämnande av Hamas eller palestinskt våld!", fortsätter han.

Israel menar att demonstrationerna i Gaza är arrangerade av Hamas och att det handlar om terrorister. Filmer visar dock tiotusentals demonstranter, bland dem många barn och kvinnor.

Al Jazeera English har publicerat videoklipp som enligt tv-kanalen visar hur palestinier skjuts av krypskyttar, som Israel placerat ut vid landgränsen till Gaza. Det ena klippet ska visa hur en springande palestinier med ett bildäck i handen skjuts i ryggen och det andra hur en bedjande demonstrant mitt under en bön blir måltavla för en kula.

Enligt den israeliska militären så hade man "varnat" palestinierna från att komma för nära det så kallade säkerhetsstängslet som separerar Gaza från Israel.

En frilansjournalist på plats säger till RT att Israel riktade sina vapen mot "alla" som kom för nära gränsen.

Det finns även flera bilder som visar maskerade palestinier beväpnade med bland annat stenslungor.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0