Janne Josefsson.

Janne Josefsson sa "neger" – kallades upp till SR-chefen

Publicerad 7 oktober 2020 kl 19.53

Media. Journalisten Janne Josefsson berättar nu att han blev uppkallad till av radiochefen i Göteborg efter att ha använt sig av ordet "neger".

Gilla artikeln på Facebook

Janne Josefsson skriver i en artikel i Dagens Nyheter att han stod vid en kaffeautomat i tv-radiohuset i Göteborg när en "ung, svart tjej från P3" kom fram till honom och anklagade honom för att ha sagt det förbjudna ordet.

Några dagar tidigare hade Josefsson hållit ett föredrag för medarbetare på Sveriges Radio. Han berättade då om hur en högt uppsatt vd för ett allmännyttigt bostadsbolag i Malmö hade kallat gettot Rosengård för ett "neger- och blatteområde" där han inte vill att hans barn skulle bo.

Janne Josefsson försökte förgäves förklara för den svarta P3-kvinnan att han bara hade citerat vd:n "för att åskådliggöra hyckleriet" – men det hjälpte inte.

– Det spelar ingen roll. Det är kränkande, förklarade afrikanskan bestämt, enligt Josefsson.

Hon fick sedan medhåll från andra medarbetare.

"Jag fattar ingenting. Men det slutar inte med detta. Några dagar senare blir jag uppkallad till ett möte med radiochefen", skriver Janne Josefsson i DN.

Han beskriver också själva mötet:

"Jag sitter i besöksstolen hos radiochefen och känner att jag vill resa mig och gå. Den underliggande anklagelsen, att jag skulle vara rasist, känns befängd. Det blir inget bra möte. Men chefen tycker inte att jag gjort något fel. Jag hade rätt att citera ur min journalistik på det sätt jag gjorde under min föreläsning."

Janne Josefssons artikel kommer i samband med att ett grupp icke-vita medarbetare anklagat Sveriges Radio för att vara en rasistisk arbetsplats, bland annat eftersom man inte rapporterar tillräckligt positivt om vänsterextrema Black lives matter-rörelsen i USA. I sitt upprop kräver medarbetarna bland annat att ännu fler invandrare från tredje världen, i synnerhet afrikaner, ska kvoteras in på SR.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvD backar efter hyllningsartikel om klimatextremist

"Det jag förespråkar är sabotage och förstörelse av egendom." Nu ändrar SvD rubriken på sin smöriga intervju med vänsterextremisten.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0