Livsmedelsverkets rekommendationer är att ta mycket grönt på tallriken. Komplettera gärna med till exempel lax eller sill och kanske en skiva leverpastej, så får du i dig många olika vitaminer och mineraler.
Här är en lista över några av julbordets nyttigaste – utan inbördes rangordning:
Kalkon – bäst på protein
En portion stekt kalkon på 100 gram motsvarar halva dagsbehovet av protein
Lax och sill – bäst på vitamin D, jod och långa Omega 3-fettsyror
En liten portion lax eller tre små sillbitar innehåller ungefär dubbla dagsbehovet av fiskfettsyran DHA som behövs för hjärnan, halva dagsbehovet av vitamin D och en fjärdedel av dagsbehovet av jod.
Leverpastej - bäst på vitamin B12, vitamin A och järn
En portion bredbar leverpastej (3–3,5 procent fett) på 20 gram ger hela dagsbehovet av vitamin B12 och vitamin A, och 15 procent av järn.
Brysselkål – bäst på folat
Tre brysselkålshuvuden (45 gram) ger en tredjedel av dagsbehovet av folat.
Grönkål – bäst på vitamin C och kalium
En portion (50 gram) ger nästan hela dagsbehovet av vitamin C för en vuxen.
Nötter – bäst på selen, enkelomättade fettsyror och vitamin E
En paranöt kan innehålla hela dagsbehovet av selen. 20 hasselnötter ger cirka 10 gram enkelomättade fettsyror och nästan hela dagsbehovet av vitamin E.
Ost – bäst på kalcium
Två små skivor hårdost (15 gram) innehåller en femtedel av dagsbehovet av kalcium
Paté – järn och vitamin A
En skiva (50 gram) täcker nästan halva dagsbehovet av vitamin A och järn
Dagsbehovet har beräknats för en vuxen person som är normalt aktiv.
Källa: Livsmedelsdatabasen