Busch efter ministerns attack: "Ett hån mot alla flickor"

Publicerad 24 januari 2020 kl 14.37

Inrikes. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch reagerar starkt på jämställdhetsminister Åsa Lindhagens (MP) attack i TV4 Nyhetsmorgon i morse. "Ett hån" mot flickor som reagerar mot sexbrott, säger hon. Ministern ger sig på dem som vågar tala öppet om kvinnors otrygghet, enligt KD-ledaren.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredagens TV4 Nyhetsmorgon som Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen jämförde invandringskritiker med "Sverigehatare" eftersom de enligt henne solkar ned bilden av landet.

I programmet påstod ministern att Ebba Busch ljög om att Uppsala uppmanat flickor att inte gå ut själva ens på dagen, vilket ungdomsjouren i kommunen dock gjorde men förnekade i efterhand.

Nu går KD-ledaren till motangrepp.

"I morse i TV4 satt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och påstod att vi som pekat på kvinnors utsatthet utomhus ljuger. Hon nämner min ett år gamla artikel om situationen i Uppsala som exempel och kopplar den till 'Sverigehat'", skriver partiledaren på Twitter.

Ebba Busch Thor påpekar att Region Uppsalas egen undersökning förra året visade att fyra av fem unga tjejer i Uppsala var otrygga utomhus till följd av trakasserier. Detta var också en kraftig försämring på bara några få år. Hon förklarar att Uppsalas ungdomsjour sade i lokaltidningen UNT att "vi brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera på vad de behöver göra, till exempel att inte gå själva". Det var detta KD-ledaren reagerade starkt på.

I TV4-intervjun använde Åsa Lindhagen upprepade gånger ordet "utmaningar" om den brutala brottslighet som sker i Sverige.

Detta tycker Ebba Bush är befängt: 

"Lindhagen avfärdar detta som 'utmaningar', istället för de brott det faktiskt handlar om. Hon kan säga vad hon vill om mig, men hennes ord är även ett hån mot alla tjejer som reagerat, gett intervjuer, ordnat nattvandringar för att skydda varandra. En kristdemokratisk jämställdhetsminister skulle ta tag i kvinnors otrygghet. En miljöpartistisk jämställdhetsminister tar tag i dem som vågar prata högt om saken. Så ser skiljelinjen ut i svensk jämställdhetsdebatt."


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0