Busch efter ministerns attack: "Ett hån mot alla flickor"

Publicerad 24 januari 2020 kl 14.37

Inrikes. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch reagerar starkt på jämställdhetsminister Åsa Lindhagens (MP) attack i TV4 Nyhetsmorgon i morse. "Ett hån" mot flickor som reagerar mot sexbrott, säger hon. Ministern ger sig på dem som vågar tala öppet om kvinnors otrygghet, enligt KD-ledaren.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredagens TV4 Nyhetsmorgon som Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen jämförde invandringskritiker med "Sverigehatare" eftersom de enligt henne solkar ned bilden av landet.

I programmet påstod ministern att Ebba Busch ljög om att Uppsala uppmanat flickor att inte gå ut själva ens på dagen, vilket ungdomsjouren i kommunen dock gjorde men förnekade i efterhand.

Nu går KD-ledaren till motangrepp.

"I morse i TV4 satt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och påstod att vi som pekat på kvinnors utsatthet utomhus ljuger. Hon nämner min ett år gamla artikel om situationen i Uppsala som exempel och kopplar den till 'Sverigehat'", skriver partiledaren på Twitter.

Ebba Busch Thor påpekar att Region Uppsalas egen undersökning förra året visade att fyra av fem unga tjejer i Uppsala var otrygga utomhus till följd av trakasserier. Detta var också en kraftig försämring på bara några få år. Hon förklarar att Uppsalas ungdomsjour sade i lokaltidningen UNT att "vi brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera på vad de behöver göra, till exempel att inte gå själva". Det var detta KD-ledaren reagerade starkt på.

I TV4-intervjun använde Åsa Lindhagen upprepade gånger ordet "utmaningar" om den brutala brottslighet som sker i Sverige.

Detta tycker Ebba Bush är befängt: 

"Lindhagen avfärdar detta som 'utmaningar', istället för de brott det faktiskt handlar om. Hon kan säga vad hon vill om mig, men hennes ord är även ett hån mot alla tjejer som reagerat, gett intervjuer, ordnat nattvandringar för att skydda varandra. En kristdemokratisk jämställdhetsminister skulle ta tag i kvinnors otrygghet. En miljöpartistisk jämställdhetsminister tar tag i dem som vågar prata högt om saken. Så ser skiljelinjen ut i svensk jämställdhetsdebatt."


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0