Sverigedemokraterna

Åkesson om tappet till M: "Bryr mig inte vem som slutför vår politik"

Publicerad 10 november 2017 kl 09.32

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte bekymrad över att hans parti tappar väljare till Moderaterna. Det säger han i en lång intervju med Expressen. Han tycker tvärtom det är bra att M anammat SD:s politik.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av oktober publicerade Jimmie Åkesson ett klipp på Youtube där han utmanade Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson på debatt.

Detta efter att den moderate riksdagsledamoten Johan Forsell öppnat för en fortsatt stor invandring till Sverige, trots att Moderaterna en längre tid försökt framstå som mer invandringskritiska.

– Det blir så tydligt att det Moderaterna egentligen säger är att man vill återgå till Fredrik Reinfeldts politik. Det är samma invandringspolitik som han drev och som skapade de här stora problemen som vi har idag med segregation och utanförskap. Ni har ju inte fattat nånting!, sade Jimmie Åkesson då.

I de senaste opinionsmätningarna har Sverigedemokraterna tappat väljare till Moderaterna, som nu igen blivit Sveriges näst största parti. Detta berör inte Jimmie Åkesson, säger han till Expressen på fredagen.

Han förklarar att han tänker långsiktigt och då ser Moderaterna och Kristdemokraterna som sina "konservativa vänner" i riksdagen.

– På det sättet kan det vara bra att Moderaterna märker att de vinner på att driva våra frågor. Det betyder att de kommer att fortsätta göra det och inte backa, eftersom det är en framgångsfaktor. Och det är det jag velat göra hela tiden. Jag bryr mig inte om vem som genomför vår politik. Det viktiga är att vi kommer dit, säger Jimmie Åkesson.

Han säger också att han hellre ser att Moderaterna vinner tillbaka väljare från SD än att nyliberala Centerpartiet gör det. Detta eftersom Moderaterna idag "mer eller mindre kopierar" SD:s politik, menar han. Sverigedemokraternas uppgift kommer bli att "pressa på" Moderaterna så att de verkligen lever upp till sin nya invandringspolitik.

Jimmie Åkesson berättar också att han flera gånger övervägt att lämna rollen som partiledare för Sverigedemokraterna, inte minst i samband med att han sjukskrev sig för utbrändhet efter valet 2014. Dock har han aldrig på allvar landat i slutsatsen att han ska göra det.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0