Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Kidnappade och sköt journalist – jobbar nu som "moderat rebell" åt CIA

Publicerad 8 september 2016 kl 22.34

Utrikes. Den kände brittiske journalisten och krigskorrespondenten Anthony Loyd har lyckats identifiera den syriska så kallade rebell som kidnappade och sköt honom två gånger i benet år 2014. "Mannen som sköt mig arbetar nu för CIA" lyder rubriken på Loyds artikel om händelsen i The Times.

Gilla artikeln på Facebook

Anthony Loyd, som har kallats "en av de mest framstående krigskorrespondenterna i sin generation", beskriver hur han och hans medarbetare för ett par år sedan kidnappades och misshandlades svårt när de var på väg till Turkiet. Kidnapparna hoppades att få en lösensumma.

"Det var med viss förvåning jag tittade på en video som visade ett gäng väststödda rebeller och kände igen ansiktet på USA:s senaste bundsförvant i kriget mot IS i Syrien", skriver Loyd nu.

Han fortsätter:

"Ansiktet tillhörde en man som jag senast träffade i maj 2014 när han böjde sig fram för att på nära håll skjuta mig två gånger i min vänstra fotled medan mina händer var bakbundna. Det var mitt straff för att ha försökt att fly undan hans gäng av kidnappare i norra Syrien som hade hoppats att sälja mig vidare."

"Han sköt mig inför en skara åskådare efter att först ha misshandlat mig brutalt och fördömde mig sedan som en 'CIA-spion'. Nu verkar det som om han själv arbetar för dem."

Videon, som nyligen postades på Facebook, visar enligt Loyd hur kidnapparen, Hakim Abu Jamal, firar en mindre seger på en gata i gränsstaden al-Rai genom att vifta med en AK-47:a tillsammans med en grupp av tio andra så kallade rebeller som kontrolleras av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

För drygt fyra år sedan publicerade New York Times artiklar som pekade på att Jamal aktivt deltog i krigsförbrytelser som en del av en syrisk rebellgrupp. Extremisterna arbetade tillsammans med andra grupper som var motståndare till den syriska regeringen under parollen "Fria syriska armén".

Både USA och Fria syriska armén har bekräftat Hakim Abu Jamals ställning som befälhavare för den CIA-understödda rebellgruppen. USA:s regering har lierat sig med honom trots hans uppenbara kopplingar till extremism, enligt Anthony Loyd.

"Han har filer hos minst tre separata underrättelsetjänster, inklusive turkiska MIT och MI6. Hans extremistkopplingar är väl dokumenterade. Två av hans bröder har anslutit sig till al-Qaida-kopplade Nusrafronten. En av dem berättade öppet om sin lojalitet till al-Qaida i The Times. Samtidigt har New York Times rapporterat om en krigsförbrytelse som begicks av Hakim Anza år 2012. Den amerikanska utrikesministern John Kerry uppmärksammades också på Hakim Anzas verksamhet."

Det är nu uppenbart att USA:s regering rekryterar och beväpnar våldsamma extremister med "amerikanska vapen, inklusive Tow-missiler och genomför flyganfall till stöd för deras verksamhet", skriver Loyd.

Han avslutar sin artikel med en varning:

"När jag erinrar mig om den där dagen år 2014 minns jag att jag sa till Hakim, samtidigt som han drog sin pistol: 'Jag trodde att du var min vän'. Han svarade: "Jag har inga vänner" och klämde till avtryckaren. USA skulle göra klokt i att fundera över Hakims tidigare svek nu när de omfamnar sin nyfunna allierade."


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0