Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Kidnappade och sköt journalist – jobbar nu som "moderat rebell" åt CIA

Publicerad 8 september 2016 kl 22.34

Utrikes. Den kände brittiske journalisten och krigskorrespondenten Anthony Loyd har lyckats identifiera den syriska så kallade rebell som kidnappade och sköt honom två gånger i benet år 2014. "Mannen som sköt mig arbetar nu för CIA" lyder rubriken på Loyds artikel om händelsen i The Times.

Gilla artikeln på Facebook

Anthony Loyd, som har kallats "en av de mest framstående krigskorrespondenterna i sin generation", beskriver hur han och hans medarbetare för ett par år sedan kidnappades och misshandlades svårt när de var på väg till Turkiet. Kidnapparna hoppades att få en lösensumma.

"Det var med viss förvåning jag tittade på en video som visade ett gäng väststödda rebeller och kände igen ansiktet på USA:s senaste bundsförvant i kriget mot IS i Syrien", skriver Loyd nu.

Han fortsätter:

"Ansiktet tillhörde en man som jag senast träffade i maj 2014 när han böjde sig fram för att på nära håll skjuta mig två gånger i min vänstra fotled medan mina händer var bakbundna. Det var mitt straff för att ha försökt att fly undan hans gäng av kidnappare i norra Syrien som hade hoppats att sälja mig vidare."

"Han sköt mig inför en skara åskådare efter att först ha misshandlat mig brutalt och fördömde mig sedan som en 'CIA-spion'. Nu verkar det som om han själv arbetar för dem."

Videon, som nyligen postades på Facebook, visar enligt Loyd hur kidnapparen, Hakim Abu Jamal, firar en mindre seger på en gata i gränsstaden al-Rai genom att vifta med en AK-47:a tillsammans med en grupp av tio andra så kallade rebeller som kontrolleras av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

För drygt fyra år sedan publicerade New York Times artiklar som pekade på att Jamal aktivt deltog i krigsförbrytelser som en del av en syrisk rebellgrupp. Extremisterna arbetade tillsammans med andra grupper som var motståndare till den syriska regeringen under parollen "Fria syriska armén".

Både USA och Fria syriska armén har bekräftat Hakim Abu Jamals ställning som befälhavare för den CIA-understödda rebellgruppen. USA:s regering har lierat sig med honom trots hans uppenbara kopplingar till extremism, enligt Anthony Loyd.

"Han har filer hos minst tre separata underrättelsetjänster, inklusive turkiska MIT och MI6. Hans extremistkopplingar är väl dokumenterade. Två av hans bröder har anslutit sig till al-Qaida-kopplade Nusrafronten. En av dem berättade öppet om sin lojalitet till al-Qaida i The Times. Samtidigt har New York Times rapporterat om en krigsförbrytelse som begicks av Hakim Anza år 2012. Den amerikanska utrikesministern John Kerry uppmärksammades också på Hakim Anzas verksamhet."

Det är nu uppenbart att USA:s regering rekryterar och beväpnar våldsamma extremister med "amerikanska vapen, inklusive Tow-missiler och genomför flyganfall till stöd för deras verksamhet", skriver Loyd.

Han avslutar sin artikel med en varning:

"När jag erinrar mig om den där dagen år 2014 minns jag att jag sa till Hakim, samtidigt som han drog sin pistol: 'Jag trodde att du var min vän'. Han svarade: "Jag har inga vänner" och klämde till avtryckaren. USA skulle göra klokt i att fundera över Hakims tidigare svek nu när de omfamnar sin nyfunna allierade."


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0