Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Kidnappade och sköt journalist – jobbar nu som "moderat rebell" åt CIA

Publicerad 8 september 2016 kl 22.34

Utrikes. Den kände brittiske journalisten och krigskorrespondenten Anthony Loyd har lyckats identifiera den syriska så kallade rebell som kidnappade och sköt honom två gånger i benet år 2014. "Mannen som sköt mig arbetar nu för CIA" lyder rubriken på Loyds artikel om händelsen i The Times.

Gilla artikeln på Facebook

Anthony Loyd, som har kallats "en av de mest framstående krigskorrespondenterna i sin generation", beskriver hur han och hans medarbetare för ett par år sedan kidnappades och misshandlades svårt när de var på väg till Turkiet. Kidnapparna hoppades att få en lösensumma.

"Det var med viss förvåning jag tittade på en video som visade ett gäng väststödda rebeller och kände igen ansiktet på USA:s senaste bundsförvant i kriget mot IS i Syrien", skriver Loyd nu.

Han fortsätter:

"Ansiktet tillhörde en man som jag senast träffade i maj 2014 när han böjde sig fram för att på nära håll skjuta mig två gånger i min vänstra fotled medan mina händer var bakbundna. Det var mitt straff för att ha försökt att fly undan hans gäng av kidnappare i norra Syrien som hade hoppats att sälja mig vidare."

"Han sköt mig inför en skara åskådare efter att först ha misshandlat mig brutalt och fördömde mig sedan som en 'CIA-spion'. Nu verkar det som om han själv arbetar för dem."

Videon, som nyligen postades på Facebook, visar enligt Loyd hur kidnapparen, Hakim Abu Jamal, firar en mindre seger på en gata i gränsstaden al-Rai genom att vifta med en AK-47:a tillsammans med en grupp av tio andra så kallade rebeller som kontrolleras av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

För drygt fyra år sedan publicerade New York Times artiklar som pekade på att Jamal aktivt deltog i krigsförbrytelser som en del av en syrisk rebellgrupp. Extremisterna arbetade tillsammans med andra grupper som var motståndare till den syriska regeringen under parollen "Fria syriska armén".

Både USA och Fria syriska armén har bekräftat Hakim Abu Jamals ställning som befälhavare för den CIA-understödda rebellgruppen. USA:s regering har lierat sig med honom trots hans uppenbara kopplingar till extremism, enligt Anthony Loyd.

"Han har filer hos minst tre separata underrättelsetjänster, inklusive turkiska MIT och MI6. Hans extremistkopplingar är väl dokumenterade. Två av hans bröder har anslutit sig till al-Qaida-kopplade Nusrafronten. En av dem berättade öppet om sin lojalitet till al-Qaida i The Times. Samtidigt har New York Times rapporterat om en krigsförbrytelse som begicks av Hakim Anza år 2012. Den amerikanska utrikesministern John Kerry uppmärksammades också på Hakim Anzas verksamhet."

Det är nu uppenbart att USA:s regering rekryterar och beväpnar våldsamma extremister med "amerikanska vapen, inklusive Tow-missiler och genomför flyganfall till stöd för deras verksamhet", skriver Loyd.

Han avslutar sin artikel med en varning:

"När jag erinrar mig om den där dagen år 2014 minns jag att jag sa till Hakim, samtidigt som han drog sin pistol: 'Jag trodde att du var min vän'. Han svarade: "Jag har inga vänner" och klämde till avtryckaren. USA skulle göra klokt i att fundera över Hakims tidigare svek nu när de omfamnar sin nyfunna allierade."


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0