Slaget om kontanterna

Kontantfritt samhälle liknas vid 1984

Publicerad 15 januari 2017 kl 11.32

Ekonomi. Att avskaffa kontanter kan låta som ett harmlöst steg mot smidigare betalningar, men konsekvenserna blir större än man tror. I praktiken innebär ett kontantfritt samhälle att staten kontrollerar allt ­invånarna gör, konstaterar en expert.

Gilla artikeln på Facebook

Johan Thorén, förvaltningschef vid Strand Kapitalförvaltning, menar i en debattartikel i Svenska Dagbladet att ett avskaffande av kontanter kan vara en väg mot att bestraffa sparande, så att svenskarnas lån- och konsumtions­beteende kan premieras istället.

Bakgrunden är att räntan nu är så låg att det inte går att sänka den lägre utan att människor skulle tvingas betala för att förvara sina pengar på banken. Men om det fortfarande är tillåtet att ta ut pengarna kontant så kan bankerna inte tvinga kunderna att betala dem för att förvara deras pengar digitalt, och då framstår utvecklingen mot ett allomfattande kontantförbud som attraktivt för den svenska banksektorn.

"Man måste ställa sig frågan om det bara är den moderna utvecklingen eller om det finns andra intressen som driver denna utveckling och vad konsekvenserna kan komma att bli", skriver Johan Thorén.

Redan idag tar bankerna ut avgifter för sina konton samtidigt som de inte betalar någon ränta, vilket gör det billigare att förvara sina pengar som kontanter i hemmet. Men förutom att tvinga människor att ha sina pengar på banken skulle ett kontantförbud också driva inflationen framåt, eftersom människor hellre skulle konsumera upp pengarna än se dem minska i värde på ett bankkonto.

"För att önskad effekt ska uppnås krävs även andra åtgärder såsom att investeringar i fysiskt guld eller valutor samtidigt begränsas eller förbjuds", konstaterar Thorén.

Visserligen skulle skattebrott försvåras av ett helt avskaffat kontantväsende, enligt Johan Thorén. Vanliga kriminella, som exempelvis säljer knark, påverkas emellertid inte av ett kontantförbud så länge staten inte förbjuder innehav av överlåtbara värdesaker, utländska valutor och ädelmetaller.

"Dessa åtgärder har redan prövats. I Tyskland i början av 30-talet blev den tyska befolkningen förbjuden att äga vare sig utländsk valuta eller guld. Även USA införde 1933 förbud mot att äga guld", skriver Thorén.

I förlängningen kan avskaffandet av kontanta medel stärka politikers och centralbankers maktposition, men det leder också till ett samhälle som liknar 1984, menar förvaltningschefen.

"Är vi verkligen beredda att betala priset för detta?", frågar sig Johan Thorén.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Ekonomi

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Krångliga "betalappar" ersätter kontanter

"Ett demokratiproblem".. Apparna tar över visar rapport från Coop, Trivec, Walley och Loomis pay.0 

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0