Inbördeskriget i Syrien och Irak

Kurdiska och irakiska trupper avancerar mot Mosul

Publicerad 27 augusti 2016 kl 17.53
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Kurdiska och irakiska trupper avancerar mot den irakiska staden Mosul som sedan 2014 är under Islamiska statens kontroll.

Gilla artikeln på Facebook

I juli annonserade USA:s försvarsminister Ash Carter att 560 soldater skulle stationeras på flygbasen Qayara söder om Mosul, skrev NBC News då.

Qayara hade då nyligen erövrats av de irakiska trupperna och USA-soldaterna bistår med logistik- och infrastrukturstöd inför en offensiv mot Mosul.

Men kriget mot IS håller på att utveckla sig till en ny konflikt mellan landets arabiska och kurdiska befolkning. Den kurdiska milisen, som kallas Peshmerga, anser nämligen att kurderna ska få behålla kontrollen över de områden de erövrar när kriget mot IS är över, skriver AP.

– Alla områden som befriats av peshmergastyrkorna kommer våra kurdiska styrkor stanna kvar i, säger Falah Mustafa som är ordförande för den kurdiska regionens utrikesavdelning.

Kurderna har successivt utökat de landområden de kontrollerar i norra Irak och skapat ett de facto "Kurdistan" i landet som är betydligt större än den autonoma region som utropades 1970.

Kirkuk är en av de städer utanför det officiella kurdiska regionen som styrs av Peshmerga. Även i Nineveprovinsen, som gränsar till Syrien, har kurderna erövrat stora landområden liksom i norra Syrien.

Video: Jihadpojke med bombbälte avväpnas av kurdiska Peshmerga

Kurderna gör anspråk på betydligt större landarealer än den provins i norra Irak som erkänts internationellt. Och Kurdistans expansion har skapat konflikter med övriga etniska grupper i regionen. I onsdags gick turkiska trupper in i Syrien, bland annat för att stoppa de kurdiska truppernas framfart i det landet.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi kräver att kurderna hejdar sig och slutar lägga beslag på irakisk mark, något som den kurdiska regeringen inte är beredd att göra.

– Peshmerga kommer inte upphöra med sina framryckningar förrän allt Kurdistans territorium i Nineveregionen är befriat, säger den kurdiska regeringstalesmannen Safeen Dizayee.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

"Den här utvecklingen måste få ett stopp." Fick kontot spärrat efter granskning av brutalt förnedringsrån.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0