Asylkaoset
Läger för internflyktingar i Syrien.

Läkare utan gränser vägrar EU-bidrag till flyktingläger – vill ha invandrarna i Europa istället

Publicerad 17 juni 2016 kl 17.30

Utrikes. Läkare utan gränser slutar att ansöka om bidrag, som bland annat går till vård i flyktingläger runtom i världen, från EU:s institutioner och medlemsländer. Detta i protest mot EU:s "omänskliga flyktingpolitik".

Gilla artikeln på Facebook

I år skulle Läkare utan gränser få ungefär 300 miljoner kronor i bidrag från EU – pengar som bland annat skulle gå till att ge vård i flyktingläger i närområden till konfliktzoner.

Men nu riskerar många människor att gå miste om den vården – eftersom Läkare utan gränser är missnöjda med att länderna i EU inte själva tar emot tillräckligt med asylsökare från tredje världen.

Många har argumenterat för att det går att hjälpa betydligt fler människor med betydligt mindre medel på plats i närområdet istället för att flytta dem till europeiska välfärdsländer och låta dem leva på bidrag. Men Läkare utan gränser kräver istället att asylinvandringen till EU ska öka ännu mer.

– Läkare utan gränser kommer inte att ta emot pengar från EU-institutioner och medlemsländer som för en så skadlig flyktingpolitik. Vi kräver att EU byter riktning – istället för att öka antalet människor som tvingas bort, borde man öka antalet människor som välkomnas och får skydd, säger Jerome Oberreit, internationell generalsekreterare för Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

– I många månader har Läkare utan gränser kritiserat EU:s misslyckade flyktingpolitik som allt mer kommit att handla om avskräckning istället för att ge människor den hjälp och skydd de behöver.

Organisationen är särskilt kritisk till EU:s avtal med Turkiet "totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd".


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här tas SD-hataren på bar gärning inne på Coop

Dramat: Började gasta om "våld" – och flydde ut ur butiken. Nu åtalas Dror Feiler (V) för serie stölder från lokala mataffären.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Bisarra djurens ursprung upptäckt. Forskarnas genombrott delvis en slump.0 

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0