Libyenrebeller tog makten - nu dödar de demonstranter

Publicerad 10 juni 2013 kl 11.06

Utrikes.Libyska arméns stabschef Yussef al-Mangoush avgår efter att tidigare rebeller dödat ett stort antal människor i ett demonstrationståg i Benghazi.

Gilla artikeln på Facebook

Över 30 människor dödades och drygt 100 skadades i lördags kväll när beväpnade demonstranter krävde att en av de tidigare rebellernas miliser skulle lämna ifrån sig sina vapen.

Myndigheterna, som kontrolleras av de Nato-allierade rebellerna, lovar nu på nytt att avväpna landets miliser. Bland annat ska Libyens armé inta flera baser som kontrolleras av miliser, men bland milismännen är man inte så orolig för det.

– Vilken armé? Det finns ingen armé förutom vi, säger en arab som leder en milis i området till Reuters.

Rebellerna gjorde sig skyldiga till flera krigsbrott under upproret 2011. Bland annat lynchade de statsanställda och när de fick tag i landets dåvarande ledare Muammar Gadaffi torterade de honom till döds med en bajonett. Samarbetsorganisationen Afrikanska Unionen har även anklagat rebellerna för brott mot mänskligheten, på grund av omfattande blodiga utrensningar riktade mot såväl svarta libyer som afrikaner från området söder om Sahara.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0