Libyenrebeller tog makten - nu dödar de demonstranter

Publicerad 10 juni 2013 kl 11.06

Utrikes.Libyska arméns stabschef Yussef al-Mangoush avgår efter att tidigare rebeller dödat ett stort antal människor i ett demonstrationståg i Benghazi.

Gilla artikeln på Facebook

Över 30 människor dödades och drygt 100 skadades i lördags kväll när beväpnade demonstranter krävde att en av de tidigare rebellernas miliser skulle lämna ifrån sig sina vapen.

Myndigheterna, som kontrolleras av de Nato-allierade rebellerna, lovar nu på nytt att avväpna landets miliser. Bland annat ska Libyens armé inta flera baser som kontrolleras av miliser, men bland milismännen är man inte så orolig för det.

– Vilken armé? Det finns ingen armé förutom vi, säger en arab som leder en milis i området till Reuters.

Rebellerna gjorde sig skyldiga till flera krigsbrott under upproret 2011. Bland annat lynchade de statsanställda och när de fick tag i landets dåvarande ledare Muammar Gadaffi torterade de honom till döds med en bajonett. Samarbetsorganisationen Afrikanska Unionen har även anklagat rebellerna för brott mot mänskligheten, på grund av omfattande blodiga utrensningar riktade mot såväl svarta libyer som afrikaner från området söder om Sahara.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Våldsamma protester mot Macrons globalism

"Kaos" i Paris när proteströrelsen firar ett år. Polisen har mobiliserat "massivt" och omhändertagit ett 100-tal demonstranter.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0