Coronavaccin

Löfven vill vaccinera sex miljoner svenskar

Publicerad 20 augusti 2020 kl 17.03

Inrikes. Löfvenregeringen har nu beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå med det svensk-brittiska läkemedelsföretaget AstraZeneca, om att totalt köpa in 300 miljoner doser vaccin mot corona. Köpet gäller under förutsättning att vaccinet godkänns för användning.

Dela artikeln

Det är nu klart att Sverige kommer ingå i EU:s avtal om att köpa AstraZenecas vaccin mot covid-19.

Detta under förutsättning att vaccinet godkänns fullt ut.

Enligt avtalet får alla länder som deltar tillgång till sin andel av totalt 300 miljoner doser vaccin utifrån folkmängd, uppger regeringen idag.

För Sveriges del handlar det om ungefär 6 miljoner doser och deltagande länder kommer få tillgång till sin andel samtidigt.

Därutöver kommer det finnas möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser som även de ska fördelas efter folkmängd, och som för Sveriges del motsvarar ytterligare runt 2 miljoner doser.

– Får vi ett vaccin kan vi återgå till det normala snabbare, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen.

Vilka i befolkningen som i ett första skede ska erbjudas vaccination kommer Folkhälsomyndigheten att ta ställning till i en nationell vaccinationsplan, som presenteras 31 augusti. Folkhälsomyndigheten kommer att göra sin bedömning bland annat utifrån vilka grupper som bedöms ha störst behov och nytta av vaccination.

– Vaccin mot covid-19 är vår bästa möjlighet att kunna återgå till mer normala förhållanden och detta är ytterligare ett kliv framåt. Nu säkrar vi ett första avtal om att köpa vaccin, men fler avtal kan bli aktuella, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt Hallengren kommer den första leveransen att räcka till vaccination av 3–6 miljoner svenskar, beroende på om vaccinet kommer kräva en eller två doser för att ge tillräckligt skydd. Detta återstår att se, när de sista kliniska studierna är klara.

Folkhälsomyndigheten har fått utrymme att lägga två miljarder kronor på vaccinköpet. Men regeringen är också beredd på att teckna avtal med fler vaccintillverkare, beroende på vad som sker framöver. Olika vaccin kan visa sig vara olika effektiva på olika delar av befolkningen. Därför pågår redan ytterligare förhandlingar med fler företag.

Förutom EU kommer även Norge, Island och Schweiz ingå i avtalet. Sverige kommer administrera försäljningen till Norge och Island.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Polisen efterlyser försvunnen flicka

Går ut med bilder.. Försvann för en halv månad sedan0 

Sverige skickar 13 reservkraftverk till Ukraina

Regeringens nya beslut.. Är fullt fungerande – men anses behövas bättre i Ukraina.0 

Nu kommer försvarets nya uniform

Markstridsuniform 24 införs under hösten.. Men gamla modell 90 ser ändå ut att bli kvar länge.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0