Coronavaccin

Löfven vill vaccinera sex miljoner svenskar

Publicerad 20 augusti 2020 kl 17.03

Inrikes. Löfvenregeringen har nu beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå med det svensk-brittiska läkemedelsföretaget AstraZeneca, om att totalt köpa in 300 miljoner doser vaccin mot corona. Köpet gäller under förutsättning att vaccinet godkänns för användning.

Gilla artikeln på Facebook

Det är nu klart att Sverige kommer ingå i EU:s avtal om att köpa AstraZenecas vaccin mot covid-19.

Detta under förutsättning att vaccinet godkänns fullt ut.

Enligt avtalet får alla länder som deltar tillgång till sin andel av totalt 300 miljoner doser vaccin utifrån folkmängd, uppger regeringen idag.

För Sveriges del handlar det om ungefär 6 miljoner doser och deltagande länder kommer få tillgång till sin andel samtidigt.

Därutöver kommer det finnas möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser som även de ska fördelas efter folkmängd, och som för Sveriges del motsvarar ytterligare runt 2 miljoner doser.

– Får vi ett vaccin kan vi återgå till det normala snabbare, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen.

Vilka i befolkningen som i ett första skede ska erbjudas vaccination kommer Folkhälsomyndigheten att ta ställning till i en nationell vaccinationsplan, som presenteras 31 augusti. Folkhälsomyndigheten kommer att göra sin bedömning bland annat utifrån vilka grupper som bedöms ha störst behov och nytta av vaccination.

– Vaccin mot covid-19 är vår bästa möjlighet att kunna återgå till mer normala förhållanden och detta är ytterligare ett kliv framåt. Nu säkrar vi ett första avtal om att köpa vaccin, men fler avtal kan bli aktuella, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt Hallengren kommer den första leveransen att räcka till vaccination av 3–6 miljoner svenskar, beroende på om vaccinet kommer kräva en eller två doser för att ge tillräckligt skydd. Detta återstår att se, när de sista kliniska studierna är klara.

Folkhälsomyndigheten har fått utrymme att lägga två miljarder kronor på vaccinköpet. Men regeringen är också beredd på att teckna avtal med fler vaccintillverkare, beroende på vad som sker framöver. Olika vaccin kan visa sig vara olika effektiva på olika delar av befolkningen. Därför pågår redan ytterligare förhandlingar med fler företag.

Förutom EU kommer även Norge, Island och Schweiz ingå i avtalet. Sverige kommer administrera försäljningen till Norge och Island.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus