Coronavaccin

Löfven vill vaccinera sex miljoner svenskar

Publicerad 20 augusti 2020 kl 17.03

Inrikes. Löfvenregeringen har nu beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå med det svensk-brittiska läkemedelsföretaget AstraZeneca, om att totalt köpa in 300 miljoner doser vaccin mot corona. Köpet gäller under förutsättning att vaccinet godkänns för användning.

Gilla artikeln på Facebook

Det är nu klart att Sverige kommer ingå i EU:s avtal om att köpa AstraZenecas vaccin mot covid-19.

Detta under förutsättning att vaccinet godkänns fullt ut.

Enligt avtalet får alla länder som deltar tillgång till sin andel av totalt 300 miljoner doser vaccin utifrån folkmängd, uppger regeringen idag.

För Sveriges del handlar det om ungefär 6 miljoner doser och deltagande länder kommer få tillgång till sin andel samtidigt.

Därutöver kommer det finnas möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser som även de ska fördelas efter folkmängd, och som för Sveriges del motsvarar ytterligare runt 2 miljoner doser.

– Får vi ett vaccin kan vi återgå till det normala snabbare, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på torsdagen.

Vilka i befolkningen som i ett första skede ska erbjudas vaccination kommer Folkhälsomyndigheten att ta ställning till i en nationell vaccinationsplan, som presenteras 31 augusti. Folkhälsomyndigheten kommer att göra sin bedömning bland annat utifrån vilka grupper som bedöms ha störst behov och nytta av vaccination.

– Vaccin mot covid-19 är vår bästa möjlighet att kunna återgå till mer normala förhållanden och detta är ytterligare ett kliv framåt. Nu säkrar vi ett första avtal om att köpa vaccin, men fler avtal kan bli aktuella, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt Hallengren kommer den första leveransen att räcka till vaccination av 3–6 miljoner svenskar, beroende på om vaccinet kommer kräva en eller två doser för att ge tillräckligt skydd. Detta återstår att se, när de sista kliniska studierna är klara.

Folkhälsomyndigheten har fått utrymme att lägga två miljarder kronor på vaccinköpet. Men regeringen är också beredd på att teckna avtal med fler vaccintillverkare, beroende på vad som sker framöver. Olika vaccin kan visa sig vara olika effektiva på olika delar av befolkningen. Därför pågår redan ytterligare förhandlingar med fler företag.

Förutom EU kommer även Norge, Island och Schweiz ingå i avtalet. Sverige kommer administrera försäljningen till Norge och Island.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0