Monas nya fiffel

Mona Sahlin avgår efter avslöjande om falskt arbetsgivarintyg

Publicerad 4 maj 2016 kl 22.02
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den socialdemokratiska profilen och tidigare statsrådet Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter avslöjanden om att hon skrivit ett falskt arbetsgivarintyg åt en före detta anställd.

Gilla artikeln på Facebook

Det falska intyget avslöjades i en artikel i Expressen idag. På intyget påstod Sahlin att den anställde, en polisinspektör som tidigare jobbat som livvakt åt henne, har en sammanlagd inkomst på 120.000 kronor per månad. 60.000 av lönen kommer, enligt intyget, från regeringskansliet medan resterande belopp betalas av Sahlin själv.

Den vänsterliberala kvällstidningen skriver att livvakten inte tjänar i närheten av så mycket pengar som Sahlin påstår. Hans deklarerade inkomst 2014 var 393.000 kronor vilket motsvarar en månadslön på 32.750 kronor före skatt. Enligt regeringskansliet tjänar han 43.000 kronor i månaden.

Det falska intyget har använts av livvakten för att köpa en exklusiv lägenhet för 10 miljoner kronor i Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Bostadsrättsföreningen ansåg att polisinspektörens deklarerade årsinkomst var för låg och ville stoppa köpet, något som med det falska intyget som "bevis" överklagades till hyresnämnden.

"Där har jag gjort fel"
Mona Sahlin säger till Expressen att hon skrivit fel på intyget när det gäller hur mycket polisinspektören får i lön från regeringskansliet.

– Nej, det är fel, det ska vara 43.000 kronor. Där har jag gjort fel, säger hon.

Sahlin hävdar däremot att hon ur egen ficka betalar polisinspektören 60.000 kronor i månaden i lön, utöver sociala avgifter, trots att hon själv bara har drygt 80.000 i lön. Det är ett påstående som Expressen ifrågasätter rimligheten i.

Avgår
Efter avslöjandet meddelar regeringen på sin hemsida att Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

"Mona Sahlin har i dag bett om att få avsluta sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Regeringskansliet har beviljat hennes önskan", skriver regeringen.

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, kommenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Person hittad mördad i skog i Alvesta

Hittades i ett skogsparti.. Anledningen till brottsrubriceringen är de "iakttagelser som polisen gjort på platsen".0 

Tre gripna i Stockholm för mord i Danmark

Greps på måndagen.. Misstänks för två mord och ett mordförsök.0 

60-årig invandrare döms för taxivåldtäkt

Den unga kvinnans liv är förstört.. Hon har panikångest, mardrömmar, sover dåligt och kan inte jobba.0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0