Asylkaoset
Inga säkra båtresor, inser nu Morgan Johansson.

Morgan Johansson vill stoppa asylbåtarna på Medelhavet: "Det kan inte fortsätta så här"

Publicerad 6 juli 2017 kl 15.45

Inrikes. Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill nu stoppa migrantresorna mellan Libyen och Italien, rapporterar Ekot. Han har plötsligt kommit på att tusentals människor dör på resorna. Han säger också att frivilligorganisationer samarbetar med människosmugglarna.

Gilla artikeln på Facebook

I år har 82.000 människor tagit sig till Europa via Medelhavet. 2000 har dött på färden över havet.

I juni rapporterade SVT Aktuellt att migranterna från Afrika nästan uteslutande är "ekonomiska invandrare" som vill ha ett bättre liv och som tror att Europa är "en enda stor bankomat".

Invandringskritiker har länge påpekat att resorna måste stoppas, bland annat för att så många människor dör på havet, vilket ju är allt annat än humant. Men det har kallats främlingsfientligt.

Först nu är regeringen inne på liknande spår.

– De här överfarterna från Libyen till Italien måste stoppas, det kan inte fortsätta så. Vi har hundratals, tusentals, människor som drunknar på vägen. Vi har människor som utnyttjas helt skamlöst utav människosmugglarna, säger Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) till Ekot i samband med att EU:s migrationsministrar möts i Tallinn idag.

Johansson påpekar vidare att överfarterna bara går att stoppa i samarbete med de libyska myndigheterna.

Enligt Ekot vill EU nu öka stödet till den libyska kustbevakningen så att de ekonomiska migranterna kan tas om hand på libyskt vatten och sedan omedelbart föras tillbaka till Libyen.

Under mötet i Tallinn har Italien även lyft problemet med att så kallade frivilligorganisationer samarbetar med människosmugglarna och hjälper dem att föra över invandrarna till Europa. Bland annat har de telefonkontakt med varandra och organisationerna lyser med strålkastare på natten för att smugglarna ska kunna se bättre.

Italien vill förbjuda dessa frivilligorganisationer från att över huvud taget verka på libyskt vatten.

Morgan Johansson medger att frivilligorganisationerna samarbetar med människosmugglarna på ett sätt som "inte är legitimt".


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0