Kriget i Gaza

Vart femte dödsoffer barn

Publicerad 23 juli 2014 kl 08.02

Utrikes. Var tredje skadad och vart femte dödsoffer i Gaza är ett barn. Nu kräver Rädda Barnen ett omedelbart och permanent eldupphör.

Dela artikeln

– Drygt halva Gazas befolkning är barn och för dem är situationen obegriplig och skrämmande. De vuxna lever under enorm stress och har därför svårt att tillgodose barnens behov, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden och barnen beskrivs som skyddslösa. Över 100.000 människor har tvingats att lämna sina hem och de flesta söker skydd och bosätter sig i skolor. 70.000 barn beräknas vara i behov av psykosocialt stöd till följd av sina upplevelser och antalet ökar för varje dag. Många har redan tidigare upplevt stark emotionell stress till följd av de senaste årens konflikter.

– Redan innan den pågående konflikten blossade upp levde många familjer under mycket svåra förhållanden. 80 procent av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd och undernäring och bristsjukdomar är vanligt bland barnen i Gaza, säger Elisabeth Dahlin.

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver å sin sida oberoende utredning av potentiella krigsförbrytelser och ett vapenembargo mot Israel.

– De obevekliga bombardemangen av Shejaiya och andra civila områden i Gaza, liksom de fortsatta urskillningslösa raketattackerna mot Israel, kräver brådskande internationella åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. Amnesty återupprepar kravet att FN bör införa ett vapenembargo för samtliga parter, och alla stater bör omedelbart avbryta överföringar av militär utrustning till Israel, Hamas och andra palestinska väpnade grupper i Gaza, säger Philip Luther, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Amnesty International i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Utrikes

Kastar in handduken – efter mer än ett halvt sekel. Spekulationer om vem som ska ta över globalistklubben.0 

Statsministerns besked. "Målet är att uppnå en palestinsk stat som är politisk sammanhållen."0 

Efter att arresteringsorder sökts mot Netanyahu. Republikanerna överväger sanktioner mot internationella domstolen.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Trump hotar stämma svenskiransk regissör. Skildras som ond våldtäktsman i ny film.0 

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0