Ulrika Stuart Hamilton, till höger, tar över Kerstin Brunnbergs uppdrag som styrelseordförande för den kontroversiella myndigheten.

Kerstin Brunnberg får gå från Kulturrådet

Publicerad 22 december 2014 kl 15.23

Kulturnyheter. I dag utsåg regeringen Ulrika Stuart Hamilton till ny styrelseordförande för Statens kulturråd. Hon tillträder den 1 januari och efterträder då den 72-åriga vänsterjournalisten Kerstin Brunnberg som har haft uppdraget sedan 2009.

Dela artikeln

Ulrika Stuart Hamilton kommer senast från en tjänst som statssekreterare hos den förra regeringens jämställdhetsminister Maria Arnholm.

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat rekrytera Ulrika Stuart Hamilton till ordförandeposten i Statens kulturråd. Hon har ett brett samhällsengagemang och är väl lämpad att tillsammans med generaldirektören och den övriga styrelsen leda Kulturrådets viktiga och komplexa arbete. Ulrika har en lång och gedigen erfarenhet av chefsuppdrag och styrelsearbete inom både privat och offentlig verksamhet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

Statens kulturråd delar årligen ut cirka 1,9 miljarder skattekronor i bidrag till olika typer av mer eller mindre vänstervridna kulturprojekt. Bidragsmyndigheten ansvarar exempelvis för stöd till så kallade kulturtidskrifter – bland annat till vänsterextrema Expo, som inte ens är en kulturtidskrift.

Fria Tider kunde förra året avslöja att Kerstin Brunnberg förenade sitt uppdrag som styrelseordförande i Kulturrådet med en styrelseplats i just Expo. Trots jävssituationen har Brunnberg alltså valt att sitta kvar på den statliga ordförandeposten fram tills att hon nu blir ersatt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Föreslår fredsförhandlingar under debatt. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

Mer från Kulturnyheter

Pojkscouterna blir könsneutrala

Byter namn – efter 114 år.. Homosexuella våldtäkter har försvårat organisationens kulturmarxiastiska resa.0 

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision

Kommer att stoppas i entrén.. Däremot tillåts prideflaggan – om den används "opolitiskt".0 

Nya studien. Så tycker svenskarna om olika brytningar.0 

Ministern kan få Nobelpris för krigstalet

"Det kan bli krig i Sverige" nomineras till litteraturpriset.. Raderna kan göra civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) till nobelpristagare.0 

Vetenskap

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Kultur

"Svenska Nyheter" hånade trädkramare – klandras. Humorprogram i SVT gjorde narr av kurs i "skogsbad".0