Maktskiftet i USA
Michael Flynn och Jeff Sessions.

Högerprofiler till Trumps regering

Publicerad 18 november 2016 kl 15.52

Utrikes. Jeff Sessions, som har beskrivits som kongressens mest invandringskritiska ledamot, har enligt CBS tillfrågats om att bli justitieminister i Donald Trumps kommande administration. Tidigare stod det klart att den tidigare generallöjtnanten Michael Flynn, som anklagat Obama-regeringen för att låta IS växa fram, blir nationell säkerhetsrådgivare.

Dela artikeln

När Trump gick ut med att den förre Breitbart-chefen Steve Bannon skulle bli hans chefsrådgivare blev det ett ramaskri i media, där Bannon utmålades som "högerextremist".

De nya namnen Jeff Sessions och Michael Flynn upprör även de vänstern. I mediebevakningen beskrivs hur Sessions, som representerar Alabama i senaten, år 1986 nekades en tjänst som federal domare eftersom han fällt "rasistiska" kommentarer.

National Journal har rankat Jeff Sessions som senatens femte mest konservativa medlem och han har gjort sig känd för sitt arbete för att stoppa den illegala invandringen.

Michael Flynn, som blir nationell säkerhetsrådgivare, var ledare för den militära underrättelseorganisationen DIA men avsattes av regeringen Obama år 2014. Senare har Flynn riktat hård kritik mot regeringen och twittrat om att  "rädslan för muslimer är rationell".

I augusti 2015 uppmärksammade Fria Tider att Flynn i en intervju med Al Jazeera sade att den amerikanska regeringen tog ett "avsiktligt beslut" att se på medan radikala islamistgrupper gick samman för att bilda Islamiska staten i Syrien. DIA hade i en rapport varnat för utvecklingen, men Obama-administrationen ignorerade varningen.

Samtidigt har Flynn fört fram en ifrågasatt teori om att länder som Nordkorea, Venezuela och Kuba har ingått en "allians" med muslimska länder, talibanerna och IS och att USA måste "krossa" denna "globala fiende".


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Utrikes

Miljoner såg hennes brandtal mot befolkningsbytet

"Våra eliter har förklarat krig mot oss".. Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0