Bostadsbubblan

Nu tror majoritet på fallande bostadspriser

Publicerad 9 september 2022 kl 18.05

Ekonomi. Sedan början av året har bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna ändrats radikalt. Från att en stor majoritet trott på fortsatt stigande bostadspriser på ett år sikt, tror en majoritet nu i stället på fallande bostadspriser.

Dela artikeln

SBAB har via Kantar Sifo frågat drygt 1.100 bostadsägare om vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver.

Sammanlagt 18 procent av de svarande tror att bostadspriserna kommer att stiga på ett års sikt. Förra kvartalet var den siffran 36 procent. 25 procent tror att de kommer att stå stilla jämfört med 30 procent förra kvartalet. 45 procent tror att priserna kommer att falla, jämfört med 23 procent föregående kvartal.

Bland dem som svarat att de tror att priserna kommer att sjunka, uppger hela 87 procent att det beror på stigande bostadsräntor, följt av stramare krav på bankernas kreditgivning (34 procent) och politiska åtgärder som ändrade skatteregler (20 procent). Bland de få som tror på stigande bostadspriser anger 57 procent ett högt efterfrågetryck som skäl, en nedgång från 72 procent sedan föregående kvartal.

– Det är en dramatisk omkastning i bostadsägarnas prisförväntningar på bara några månader. I början av året var det en stor majoritet av bostadsägarna som trodde på fortsatt stigande bostadspriser på ett års sikt. Efter den senaste tidens bostadsprisfall och prognoser om fortsatt stigande bostadsräntor är det nu i stället en stor majoritet som tror på fortsatt fallande bostadspriser. Det är den mest pessimistiska synen sedan vi började mäta detta, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

I samband med första kvartalets mätning i år infördes en extrafråga om hur bostadsägarna ser på bostadspriserna om elpriserna fortsätter att stiga. Drygt åtta av tio svarar att de tror att detta kan bidra till fallande bostadspriser. Det är en uppgång med fyra procentenheter sedan kvartal två och med tolv procentenheter sedan kvartal ett.

– Mot bakgrund av elprisernas utveckling den senaste tiden är detta inte särskilt förvånande. De höga elpriserna har nu seglat upp som ett snart större problem för småhusmarknaden än de stigande bostadsräntorna. Utmaningen torde vara särskilt stor i Syd- och Mellansverige, säger Robert Boije.


Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0