Asylkaoset

Nytt asylsystem: Höga böter för EU-länder som vägrar ta emot

Publicerad 4 maj 2016 kl 17.23

Utrikes. EU-kommissionen presenterade idag ett förslag till ett nytt system som ska få tvångsfördelningen av asylsökare inom unionen att fungera bättre. Bland annat föreslås att de länder som vägrar att ta emot sin beskärda del ska tvingas böta 2,5 miljoner kronor per asylsökare.

Gilla artikeln på Facebook

EU:s kvotsystem för asylsökare har hittills varit ett totalt fiasko och endast någon enstaka procent av av asylsökarna har fördelats enligt plan.

Nu tar EU-kommissionen hjälp av piskan och föreslår att de länder som vägrar ta emot invandrarna ska straffas med höga böter, motsvarande 2,5 miljoner kronor per asylsökare.

Förslaget, som presenterades idag, skulle innebära att Sverige får ta emot 2,48 procent av de asylsökare från tredje världen som tar sig in i EU.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är positiv till förslaget.

– Om det här systemet hade varit i kraft förra året hade vi aldrig hamnat i den situation vi gjorde under hösten. Då skulle det innebära lite drygt 30 000 asylsökande, vilket ligger mycket långt under de 160 000 som kom till Sverige, säger Johansson till Sveriges Radio.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0