Olagligt låta patienter välja svensk läkare

Publicerad 22 september 2021 kl 13.47

Inrikes. DO kallade företrädare för vårdgivare och regioner till ett "dialogmöte" efter att DN avslöjat att patienter kunnat välja att få en etniskt svensk läkare. Men trots att DO anser att agerandet är olagligt blir det ingen tillsyn den här gången.

Gilla artikeln på Facebook

Den 14 september samlade DO företrädare för Sveriges regioner med anledning av uppgifterna om hur vårdgivare hanterar vårdtagares önskemål kring etnisk tillhörighet, i val av exempelvis läkare.

Under mötet redogjorde DO bland annat för att diskrimineringslagen förbjuder diskriminering och för arbetsgivares ansvar.

Regionerna i sin tur redogjorde för hur de arbetar för att förebygga och motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter i vården.

– Nu har vi öppnat upp för den här dialogen och det är upp till regionerna att tillvarata det på ett bra sätt, säger DO Lars Arrhenius i ett pressutskick.

I dagsläget planerar DO inte någon tillsyn i vården med anledning av de uppgifter som framkom i medias granskning. Detta bland annat för att det hittills inte inkommit några anmälningar från personer som upplever sig ha blivit diskriminerade i den aktuella situationen.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0