Polen lägger ned DO

Publicerad 8 maj 2016 kl 16.57

Utrikes. Efter jordskredssegern i det senaste valet lägger polens nyvalda högerregering nu ned landets motsvarighet till den svenska Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om den vänsterorienterade kontrollmyndigheten "Nämnden mot etnisk diskriminering, främlingsfientlighet och annan intolerans" som nu skrotas helt av regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Enligt Breitbart hänvisar regeringen till nämndens ineffektivitet som skäl för nedläggningsbeslutet.

Nämnden mot etnisk diskriminering, främlingsfientlighet och annan intolerans inrättades av det socialliberala tidigare regeringspartiet, som röstades ut ur maktens korridorer i oktober efter att partiet gjort en uppgörelse med EU om att ta emot tiotusentals asylsökare av företrädelsevis arabisk och afrikansk härkomst.

Polens "Ombudsman för mänskliga rättigheter" har nu gått ut och kritiserat regeringens beslut att lägga ned den vänsterorienterade kontrollmyndigheten.

– Det är pinsamt. Nämnden är absolut nödvändig för att motarbeta det växande antalet hatbrott och rasmotiverade brott som inträffar i Polen, säger ombudsmannen Adam Bodnar till AFP.

Lag och rättvisa tog hem segern med en jordskredsseger i valet i december och kunde då bilda den första enpartiregeringen sedan murens fall. Deras maktövertagande har förargat en minoritet av vänsteraktivister och utlöst en våg av protester från politiskt korrekta grannländer och medier. Men, skriver Breitbart, trots det har den nya regeringen genomfört ett program av förändringar som bland annat går ut på att riva upp EU-uppgörelsen om tvingande kvoter för asylsökare.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0