Terrordådet i Stockholm
Terrordådet i Stockholm den 7 april.

Polischef spår nya terrordåd i Stockholm

Publicerad 29 april 2017 kl 13.01

Inrikes. Sverige och Stockholm kommer drabbas av nya terrordåd. Det spår polischefen Erik Widstrand, som var kommenderingschef på Drottninggatan den 7 april. Därför måste allmänheten utbildas, säger han till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Widstrand säger att både han och polisens analytiker bedömer att det kommer ske nya terrordåd i Stockholm. Det är så det har sett ut i andra länder i Europa, att terrordåden fortsätter.

Att det kommer ske ett nytt terrordåd i Stockholm är därför polisens normala arbetsläge nu.

– Men när, var och hur vet vi ju inte så klart. Men att det kommer att hända, det håller jag för sannolikt, säger Erik Widstrand till Aftonbladet.

Widstrand var kommenderingschef även vid det misslyckade terrordådet på Bryggargatan i Stockholm 2010, då en islamist sprängde sig själv i luften innan han hann skada några människor. Vid det tillfället ska svenskarna nyfikna ha rört sig till platsen för dådet. Men den 7 april, när en terrorist mejade ned människor på Drottninggatan, sprang folk mer eller mindre panikslagna därifrån.

Erik Widstrand anser att allmänheten nu måste utbildas och förberedas på nästa terrorattack. Folk måste veta hur de ska agera.

Bland annat vill han ta fram tiopunktslistan: "Så gör jag vid ett terrorbrott." Widstrand menar att enkla saker, som att låsa dörrarna och hålla kvar personalen på jobbet, ska sitta i ryggmärgen den dag nästa terrordåd inträffar. Svenskarna behöver också bli bättre utbildade i första hjälpen, anser han.

Polischefen vill också att skolor och arbetsplatser ska ha en checklista som alla är medvetna om. Det handlar om att skapa trygghet och rädda liv, påpekar Erik Widstrand.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Klottrat könsorgan kostade 150.000 skattekronor

"God giving a fuck.". Notan till Trafikverket för feministiska klottret.0 

Vaccinkrav för att få jobb på kommun

Beslutet i Orsa.. Gäller samtliga kommunala verksamheter.0 

Sexutredning mot minister läggs ned

Tomas Eneroth (S) kommer inte åtalas.. Åklagaren: "Har varit frågan om en flyktig beröring."0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0