Malexandermorden

Polismördare får tidsbestämt straff

Publicerad 27 november 2019 kl 16.28

Lag & Rätt. Malexandermördaren Tony Olsson, som idag heter Tony Byström, får nu sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 års fängelse. Eftersom Sverige tillämpar automatisk två tredjedelsfrigivning innebär det egentligen 23 år och fyra månaders fängelse. Han ska därför släppas år 2022.

Gilla artikeln på Facebook

Tony Byström dömdes i juni 2000 av hovrätten till livstids fängelse för mord på två poliser i Malexander, försök till mord av en tredje polisman samt grovt rån.

Han dömdes sedan i juni 2005 för olaga frihetsberövande i två fall, olaga tvång, grovt brott, i tre fall, olaga hot, grovt brott, och grovt vapenbrott. De brotten begick han i samband med att han rymde från anstalten Hall i juli 2004.

Örebro tingsrätten skriver dock i dagens beslut att polismördaren "medverkat till att främja sin återanpassning i samhället".

"Då mannen inte gjort sig skyldig till någon misskötsamhet utgör detta därför inte något hinder för omvandling. Tingsrätten delar Rättsmedicinalverkets bedömning att risken är låg för att mannen ska återfalla i allvarlig brottslighet. Tingsrätten har i dagens beslut därför gjort den sammantagna bedömningen att det inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Domstolen finner samtidigt att omständigheterna kring morden och mordförsöket "varit så synnerligen försvårande" att gärningarna har ett straffvärde som motsvarar 35 års fängelse.

"Även om den tid som återstår för mannen att avtjäna innan en villkorlig frigivning kan bli aktuell överstiger den tid som krävs för en nödvändig utslussningsplanering är den inte så lång att den omöjliggör ett tidsbestämmande av livstidsstraffet", skriver Örebro tingsrätt.

Tony Byströms kumpan Jackie Arklöv, som profilerat sig som skötsam antirasist under fängelsevistelsen, har också försökt, men misslyckats med, att få sitt fängelsestraff tidsbestämt.


Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0