Gruppvåldtäkten i Visby

Proteststorm mot polisen för tystnad om våldtäktsmäns etnicitet

Publicerad 2 oktober 2016 kl 21.59
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Många gotlänningar är upprörda över att polisen inte gått ut med fler uppgifter, såsom etnicitet, på de sex män som misstänks för gruppvåldtäkten i Visby natten till söndagen.

Gilla artikeln på Facebook

De upprörda protesterna har under dagen strömmat in på Gotlands­polisens Facebook­sida, vilket tvingat myndigheten att dölja kommen­tarerna till flera av inläggen.

I synnerhet är många upprörda eftersom polisen på Gotland så sent som under veckan efterlyste två gärnings­män i samband med en misshandel mot två invandrarungdomar. Gärningsmännen beskrevs då som "väldigt svenska".

Polisen på Gotland jagar "väldigt svenska" män för attack mot invandrare

Den här gången är det många som misstänker att våldtäkts­männen är "väldigt utländska" eller "väldigt osvenska" och att det är därför polisen är tystlåten. På Facebook slår emellertid polisområdeschef Torbjörn Nilsson ifrån sig kritiken.

"Vi är i grunden restriktiva med att ange etnicitet, signalement eller andra uppgifter såsom ålder, utseende och adresser. Vi anger dock sådant vid vissa tillfällen om det är av vikt för att komma vidare i utredningen och vi behöver allmänhetens hjälp. Annars alltså inte", skriver han.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0