Propositionen har tagits fram efter överläggningar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vilka båda gått med på att den svenska insatsen under NATO-ledning förlängs. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet förhåller sig dock kritiska och de båda partierna vill istället ta hem de svenska soldaterna.
Sverigedemokraterna skriver i en motion att partiets uppfattning angående Afghanistaninsatsen är att man "inte kan se några rimliga utsikter till framgång och att ett uttåg ur Afghanistan är ofrånkomligt". En formulering som är mycket snarlik den man använde sig av för ett år sedan och året dessförinnan när förlängningar av Sveriges militära insats debatterades i riksdagen.
Vänsterpartiet pekar i sin motion på att de afghanska rebellerna, talibanerna, ofta har ett starkt stöd hos lokalbefolkningen i flera regioner. Partiet menar att det därför är "allt svårare att göra skillnad mellan den civila befolkningen i byarna och upprorsmännen".
Sverige anslöt sig till NATO:s krig i Afghanistan efter riksdagsbeslut i december 2001. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen förordade att Sverige skulle ställa upp med högst 45 soldater som ett svenskt bidrag till kriget som då beräknades pågå i maximalt sex månader. Därefter har insatsen successivt trappats upp med fler soldater och tyngre vapen. I december förra året godkände riksdagen en ökning av antalet soldater som Försvarsmakten maximalt skulle tillåtas få ha stationerade i Afghanistan till 855 stycken.