Reinfeldt om corona: Svenskarna är "unika" – därför behövs inte tuffare åtgärder

Publicerad 4 april 2020 kl 19.11

Inrikes. Människor i Sverige har tur att de inte bor i något annat land under coronasmittan. Här finns nämligen medier och myndigheter som fömedlar svenskarna "korrekt information", hävdar Fredrik Reinfeldt i TV4:s Efter fem.

Gilla artikeln på Facebook

Svenskarna är bättre lottade än människor i andra länder.

Det sade förre statsministern Fredrik Reinfeldt när han medverkade i TV4:s Efter fem tidigare i veckan.

Här kan folket nämligen lita på myndigheter och medier, även i kristider, hävdar han.

– Där gör vi oss påminda om att vi har tur att vi bor i ett land som avviker från många andra länder. Att vi får korrekt information, att vi nås av riktigt bearbetad nyhetsförmedling, vilket i många fall inte stämmer i andra delar av världen, säger han i TV4.

Fredrik Reinfeldt tycker inte att Sverige som demokrati skiljer sig från andra länder. Däremot är landet mer sekulärt och svenskarna tror inte lika mycket på "andar" och andra övernaturliga väsen, säger han. Folket är också individualistiskt med färre kontakter över generationerna, men har samtidigt en hög tilltro till andra personer och till myndigheter. Den kombinationen är "ganska unik för svenskarna", enligt honom. Han tror det är dessa egenskaper som myndigheterna försöker få människor att använda för att minska smittspridningen. Även statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare hävdat att den svenska "kulturen" gör att folket självmant följer myndigheterna.

– Det är därför andra länder har svårt att förstå oss, säger Reinfeldt gällande den svenska strategin mot det dödliga viruset.

Han uttrycker även oro för länder där staten skaffar sig mer makt under coronasmittan. Det kan nämligen missbrukas i längden, befarar han.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så ska Trump tvinga sociala medier sluta censurera

Ger presidentorder idag – här är innehållet. Kan få djupgående effekter för Facebook och Twitter – om de inte upphör med politiska censuren.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus