Moskébränderna

Säpo: Inget pekar på politiska motiv

Publicerad 29 december 2014 kl 14.42

Inrikes. Ledande politiker och journalister har utmålat den moskébrand som ägde rum i Eskilstuna under juldagen som en politiskt motiverad mordbrand. Men enligt polisen och Säpo finns det inget som tyder på att branden vare sig var anlagd eller att det fanns politiska motiv bakom ett eventuellt attentat.

Gilla artikeln på Facebook

Säpo har sedan i torsdags varit inkopplade i fallet och genomfört en egen undersökning för att utröna eventuella politiska motiv bakom branden. Men efterforskningarna har varit fruktlösa.

– Det finns inget som pekar mot politiska motiv i dagsläget, men vi arbetar fortsatt på samma sätt som tidigare. Vi avvaktar resultatet från polismyndighetens undersökning, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till Fria Tider.

Vänsterextrema Expo publicerade i samband med branden en lista på tolv påstådda attacker mot moskéer i Sverige under 2014. Men Fredrik Milder kan inte ge några besked om huruvida man kunnat koppla politiska motiv till något attentat mot moskéer under året.

– Det kan jag inte gå in på. Jag har inte den informationen, säger han.

Polisens presstalesman Lars Franzell uppgav tidigare till Fria Tider att polisen inte har hittat någonting som tyder på att branden skulle ha varit anlagd.

– Vi har försökt idag med brandhundar, men de gjorde ingen markering i lokalen efter någon form av brännbar vätska som de är tränade för att hitta, sade Franzell i helgen.

Trots bristen på bevis rapporterar en rad svenska medier om att det rörde sig om just en mordbrand. Statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) gick också omedelbart ut i media och påstod att det handlade om en anlagd brand med politiska motiv.

– Det är ett avskyvärt illdåd, och jag hoppas att de skyldiga kan gripas. Motivbilden är ännu inte klarlagd, men det är svårt att tro annat än att detta grova våld riktades mot muslimer som grupp och Islam som religion, skrev Johansson i ett sms till Ekot på torsdagen.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0