Mår inte bra efter domen.

Sara Skyttedal tvingas betala halv miljon till DN: "Tungt"

Publicerad 5 oktober 2018 kl 13.05

Lag & Rätt. Det blir en dyr nota när kristdemokraten Sara Skyttedal nu förlorar en rättstvist mot Dagens Nyheter, som använt sig av hennes bilder. DN:s rättegångskostnader, som hon tvingas betala, landar på en halv miljon kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Rättstvisten mellan Sara Skyttedal har pågått i flera år.

Det var inför valet av partiledare för Kristdemokraterna 2015 som Dagens Nyheter, utan att fråga, återgav tio fotografier som hade hämtats från Skyttedals Facebook-sida. DN återgav även fem av fotografierna via Twitter. Fotografierna skildrade bland annat partiledarkandidaten vid ett militärfordon i Israel.

Skyttedal stämde då tidningen för dessa publiceringar, som hon menade bröt mot hennes upphovsrätt.

I patent- och marknadsdomstolen fick hon delvis rätt, men nu, två år senare, förlorar hon i patent- och marknadsöverdomstolen.

Domstolen har bedömt att DN:s publiceringar har skett i enlighet med de bestämmelser i upphovsrättslagen och EU-rätten som, under vissa förutsättningar, ger rätt att i en tidning återge fotografier i samband med en redogörelse för en så kallad "aktuell händelse", uppger domstolen i ett pressmeddelande. Rätten har vidare bedömt att denna rätt även omfattar digitala publikationer, så som dn.se och Twitter.

En av förutsättningarna för att DN:s publiceringar skulle vara tillåtna var att fotografierna lovligen hade offentliggjorts innan DN:s publiceringar.

I den frågan kom domstolen fram till att fotografierna tidigare var lovligen offentliggjorda, eftersom rättighetshavaren själv hade laddat upp fotografierna på Facebook på ett sådant sätt att de gjorts tillgängliga för ett stort och obestämt antal personer.

En annan förutsättning var att det skedde i samband med en redogörelse för en aktuell händelse.

"I denna del har domstolen fäst vikt vid att det mot bakgrund av den pågående Mellanösternkonflikten fanns ett informationsintresse för att partiledarkandidaten förekom på bl.a. ett fotografi vid ett militärfordon i Israel. Domstolen har därför kommit fram till att DN inte är skyldigt att ersätta rättighetshavaren för publiceringarna av fotografierna", skriver patent- och marknadsöverdomstolen.

Domslutet går inte att överklaga.

Sara Skyttedal verkar nu djupt påverkad av domen.

"De har försökt skrämma mig med hot om dyra rättegångsnotor från att driva frågan vidare. Ofta har jag önskat att de hade lyckats med sin taktik. Inte minst idag. Det har varit oerhört tungt att under så lång tid känna att jag riskerar hela min privatekonomiska situation", skriver den kristdemokratiska politikern på sin Facebook.

"Det finns undantag i upphovsrättslagstiftningen som nu fått tolkas hur brett som helst ... Det spelar inte någon roll om dina bilder föreställer kaktusar, vackra vyer, bilder på dina vänner eller om de skildrar en partiledare. Domen idag innebär en stor förlust för mig personligen, men också en förlust för rätten till privatliv", fortsätter hon.

I sociala medier är reaktionerna starka, och flera uppmanar nu till en crowdfunding för att hjälpa Sara Skyttedal betala rättegångskostnaderna.


Nyheter från förstasidan

Polisen drog pistol när invandrare attackerade dansk politiker

Maskerade män stormade mot Rasmus Paludan. "Första gången i dansk historia polisen drar skjutvapen för att skydda en politiker."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Lag & Rätt

Kallade talibaner för "apor" – döms för hets mot folkgrupp

Kvinnan får villkorlig dom och böter.. "Enligt hovrättens mening utgör talibaner en viss grupp i lagens mening..."0 

SVT fälls för "järnrörsfilmen"

Har kränkt fotografens rätt.. Tvingas betala Kent Ekeroths rättegångskostnader på 190.000 kronor.0 

Sidor

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0