Jerzy Sarnecki.

Sarnecki om brott: Det var värre förr i tiden

Publicerad 14 maj 2018 kl 09.10

Utrikes. Jerzy Sarnecki tycker det är en "kraftig överdrift" av politiker att lägga så fokus på brottsligheten. Enligt professorn finns det mycket annat att oroa sig för och det är inte ens säkert att brotten ökar, säger han i en intervju med SVT. Dessutom var det värre på 1990-talet, och våldtäkterna behöver inte alls bero på invandringen, menar han.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige är inte alls så otryggt som den politiska debatten vill få det till.

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki är det inte ens säker att brotten ökar och han tycker den politiska fokusen på brott som en av Sveriges viktigaste frågor är onödigt stor.

– Självklart är brottsligheten ett problem, men i dagens läge finns det så otroligt mycket annat att oroa sig för. Den här uppgraderingen av brottsligheten som en av de allra viktigaste samhällsfrågorna är förstås en stor framgång för de som försöker vinna makten på de här frågorna, men utifrån någon sorts objektivt perspektiv är det en kraftig överdrift, säger Jerzy Sarnecki till SVT Nyheter på måndagen.

Enligt Sarnecki "vet ingen" om brotten mot person ökar eftersom det är så problematiskt att mäta brott baserat på polisanmälningar.

Så kallade trygghetsundersökningar är också bristfälliga, menar han.

I varje fall är det dödliga våldet räknat per 100.000 invånare "påtagligt lägre" i dag jämfört med 1990-talet, hävdar han.

Enligt SVT:s artikel skulle det ökade antalet sexbrott kunna förklaras med sådant som förändrade attityder och fler polisanmälningar. Dessutom kan det ju vara svenskar som gömmer sig bakom alla de våldtäkter som inte hamnar i domstol, påstås det.

I vilket fall som helst är förklaringen till invandrares överrepresentation att de "utgör en underklass i samhället och det är typiskt för underklassen att begå brott", säger Sarnecki.

Men att invandringen fått sexualbrotten att öka de senaste åren är ingenting som han är övertygad om. Enligt professorn finns det nämligen ingen forskning som säger det och man måste "noga analysera" data innan man kan dra den slutsatsen, menar han. Enligt Sarnecki kan samhällsdebatten ha fått fler att anmäla sexbrott.


Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Utrikes

Illegal bosättning döpt efter Trump

"Trumphöjderna" invigdes idag.. USA-presidenten beskrevs som en "stor vän av Israel".0 

Peterson lanserar censurfri plattform

Kommer inte bannlysa användare efter åsikter.. "När du kommit till vår plattform tar vi inte ner dig förrän en amerikansk domstol tvingar oss."0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0