SAS brakförlust: Minus 4 miljarder på tre månader

Publicerad 28 maj 2020 kl 11.04

Inrikes. Flygbolaget SAS gör nu en förlust på nästan 4 miljarder på tre månader. Förklaringen är bara delvis coronakrisen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i sin senaste delårsrapport som SAS nu redovisar ett "kraftigt negativt resultat", som de själva uttrycker det. Bolaget gör en förlust på nästan fyra miljarder. Men då handlar det om perioden februari-mars-april, alltså även innan coronakrisen slog till som hårdast.

– Det är jätteilla. Det var först i mitten av mars som de ställde planen på backen och permitterat sin personal. Så det är egentligen bara halva den här perioden som det varit den här jättekrisen, och som nu kommer att fortsätta, förklarar SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i SVT:s Morgonstudion idag.

I andra länder har staten skjutit till pengar till flygbolagen, men det återstår att se om även den svenska staten kommer göra det. Det är dock ingen garanti för att flygbolagen överlever krisen.

Enligt SAS räcker bolagets nuvarande kapital bara ett tag till.

Samtidigt planerar SAS "produktivitetsförbättringar" i samtliga kollektivavtal, vilket i realiteten betyder ännu sämre villkor för personalen.

De största ägarna i SAS är familjen Wallenberg samt den svenska och danska staten. Nu förekommer även samtal om lån från den norska staten. Kristina Lagerström tror att det kommer sluta med att "alla" parter går in med pengar för att rädda bolaget.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0