Grafik: Wikipedia

Skärmytslingar mellan Turkiet och Syrien

Publicerad 6 oktober 2012 kl 03.35

Utrikes.Turkiskt artilleri sköt mot mål i Syrien efter att en granat slog ner i Turkiet på fredagseftermiddagen. – Vi är inte långt ifrån ett krig, sa Turkiets premiärminister Erdogan.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 18.30-tiden lokal tid i fredags som en granat slog ned i den turkiska staden Altinozu nära gränsen mot Syrien. Inga personer skadades. Turkiet påstår att syriska armén sköt granaten och turkiska krigsmakten svarade med att beskjuta dess ställningar med artilleri, rapporterar den turkiska tidningen Hurriyet.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hade tidigare under dagen vid ett offentligt tal sagt att "vi är inte krigsälskare, men vi är inte långt ifrån ett krig heller". Erdogan uppmanade också "al-Assads regim och dess anhängare" att inte testa Turkiets tålamod, då det vore ett "dödliga misstag".

I onsdags slog en granat ned i en annan turkisk gränsstad och dödade fem personer, varav tre barn. Syrien erkände att granaten skjutits av syriska armén och bad om ursäkt och lovade att det inte skulle upprepas. Även då svarade Turkiet med att bombardera syriska arméns ställningar, både under onsdagen och torsdagen.

Turkiet har låtit rebeller från inbördeskriget i Syrien använda turkisk mark för att öva och organisera sig. Den så kallade Free Syrian Army, den främsta rebellgruppen i Syrien, hade sin generalstab i Turkiet till alldeles nyligen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0