Val 2018
Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven: Sverige har tagit emot för många invandrare

Publicerad 4 maj 2018 kl 11.01

Inrikes. Sverige ska ha en restriktiv asylpolitik. Det menar nu Socialdemokraterna. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) har Sverige tagit emot för många invandrare de senaste åren.

Gilla artikeln på Facebook

På en presskonferens på fredagen presenterade Socialdemokraterna sin nya invandringspolitik, och meddelade där att "Sverige tagit emot för många flyktingar de senaste åren", enligt TT.

Lagom till riksdagsvalet säger nu Socialdemokraterna att man i stället vill ha en "restriktiv invandringspolitik".

Det ska vara "en trygg migrationspolitik för en ny tid", heter det i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna vill att den nya asyllagen ska ligga fast och att Sveriges lagstiftning inte väsentligen ska skilja sig från övriga EU-länders. Mottagandet ska också ske i "mer ordnad form framöver", påstår man.

Förra året tog Sverige emot runt 26.000 asylsökare. Enligt TT ska invandringsminister Heléne Fritzon (S) under pressträffen idag ha sagt att det är för många i relation till Sveriges befolkning. 14.000 hade varit mer rimligt, enligt Fritzon.

Även Stefan Löfven påpekade att Sverige tagit emot för många, men ville inte ge någon exakt siffra på antalet man bör ta emot.

– Det är rimligt när vi tar ett gemensamt ansvar att det sker i relation till befolkningsstorleken, sade Löfven enligt TT.

Han påpekade också att det innebär att Sverige egentligen skulle tagit emot färre asylsökare förra året än vad man gjorde.

Enligt Socialdemokraterna vill man nu behålla gränskontrollerna "så länge de behövs och förstärkta ID-kontroller vid behov".

Det ska också införas så kallade centrala mottagningar för asylsökare på ett antal platser i landet innan placering i kommuner. Det skulle förkorta handläggningstider, förbättra säkerheten och öka återvändandet för de som får avslag, menar Socialdemokraterna.

Man säger sig också vilja riva upp dagens modell med eget boende (EBO) samt öka stödet till säkerhet och humanitära förhållanden i flyktingläger utanför Europa.

Enligt Socialdemokraterna ska också alla länder som Sverige ger bistånd till, eller som Sverige ger viseringslättnader till, ta emot egna medborgare som fått avslag på asylansökan.

Partiet vill även öka antalet förvarsplatser och utöka möjligheterna att placera invandrare i förvar, avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd för den som har fått avslag samt avskaffa, eller kraftigt minska, möjligheten att få uppehållstillstånd för arbete om man har kommit som asylsökare och fått avslag på asylansökan. Skola för illegala invandrare ska likaså dras in.

Man ska också skärpa straffen för människosmuggling, säger man.

Det finns dock motsägelser i Socialdemokraternas nya invandringspolitik jämfört med partiet regeringspolitik. Samtidigt som den S-ledda regeringen nyligen presenterade sitt lagförslag om att 9.000 så kallade "ensamkommande" som saknar asylskäl ska få stanna i Sverige utan krav på att de ska kunna identifiera sig, sade Stefan Löfven under dagens presskonferens att alla människor som får avslag på asylansökan ska återvända. Socialdemokraterna påstår också på hemsidan om sin nya invandringspolitik att man vill "Kraftigt utöka åtgärder och befogenheter för att säkerställa asylsökandes identitet."


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0