Inbördeskriget i Syrien och Irak

Stor julfestival i Aleppo när islamisterna körs ut ur staden

Publicerad 22 december 2016 kl 18.42
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är julfestival i Aleppo i Syrien sedan de väst­understödda islamistiska rebellerna tvingats bort från staden.

Gilla artikeln på Facebook

Videobilder som sprids i sociala medier visar glädjeyran när kristna, för första gången på flera år, öppet kan fira Jesu födelsedag.

Arabiska Al-Masdar News skriver att inte bara kristna utan även muslimer deltar i julfirandet och gläds med de kristna när staden befriats från islamisterna.

"Det visar på symboliken i att de radikala islamistiska trupperna i staden besegrats", konstaterar tidningen.

På gatorna viftas med syriska och ryska flaggor, men även shia­muslimska Hizbollahs flaggor anas bland julfirarna. Trummor, blåsorkester och så, självklart, en gigantisk julgran finns med under firandet.

"Vilket skämt. Massmedia har berättat för oss att Ryssland är dåligt, Assad är en brutal slaktare och att Hizbollah är en terror­organisation. Om de är så dåliga (som vi tydligt kan se i denna video), vad fan är då de syriska rebellerna och den amerikanska regeringen?" kommenterar en person på Youtube.

Sana rapporterar samtidigt om fler bakslag för rebellerna. I Daraa i södra Syrien, nära gränsen till Jordanien där USA tränar rebeller som sedan skickas in över gränsen för att slåss mot syriska armén, uppges armén ha förstört två islamistfästen. Även utanför Homs, som ligger mellan Aleppo och huvudstaden Damaskus, lyckades ett arméförband besegra en grupp terrorister.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0