Inbördeskriget i Syrien och Irak

Stor julfestival i Aleppo när islamisterna körs ut ur staden

Publicerad 22 december 2016 kl 18.42
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är julfestival i Aleppo i Syrien sedan de väst­understödda islamistiska rebellerna tvingats bort från staden.

Gilla artikeln på Facebook

Videobilder som sprids i sociala medier visar glädjeyran när kristna, för första gången på flera år, öppet kan fira Jesu födelsedag.

Arabiska Al-Masdar News skriver att inte bara kristna utan även muslimer deltar i julfirandet och gläds med de kristna när staden befriats från islamisterna.

"Det visar på symboliken i att de radikala islamistiska trupperna i staden besegrats", konstaterar tidningen.

På gatorna viftas med syriska och ryska flaggor, men även shia­muslimska Hizbollahs flaggor anas bland julfirarna. Trummor, blåsorkester och så, självklart, en gigantisk julgran finns med under firandet.

"Vilket skämt. Massmedia har berättat för oss att Ryssland är dåligt, Assad är en brutal slaktare och att Hizbollah är en terror­organisation. Om de är så dåliga (som vi tydligt kan se i denna video), vad fan är då de syriska rebellerna och den amerikanska regeringen?" kommenterar en person på Youtube.

Sana rapporterar samtidigt om fler bakslag för rebellerna. I Daraa i södra Syrien, nära gränsen till Jordanien där USA tränar rebeller som sedan skickas in över gränsen för att slåss mot syriska armén, uppges armén ha förstört två islamistfästen. Även utanför Homs, som ligger mellan Aleppo och huvudstaden Damaskus, lyckades ett arméförband besegra en grupp terrorister.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0