Stor majoritet vill ta emot färre asylsökare

Publicerad 5 juli 2020 kl 13.46

Inrikes. En allt större majoritet av svenskarna vill se en minskad asylinvandring. Samtidigt har andelen som vill ta emot fler krympt till endast 8 procent, enligt en mätning som Novus har gjort för SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Av de drygt tusen personer som deltagit i undersökningen svarar 63 procent att de vill att Sverige ska ta emot färre asylsökare än 2019.

Under det året sökte cirka 22.000 invandrare asyl.

Förra året svarade 56 procent ja på frågan om de ville ta emot färre än under 2018.

Samtidigt minskar antalet invandrarvurmare. Andelen som vill ta emot fler asylsökare är nu endast 8 procent, jämfört med 12 procent förra året. Andelen som vill ta emot "lika många" minskar från 22 procent år 2018 till 19 procent idag. Nio procent av de tillfrågade är osäkra.

– Det är signifikanta förändringar i opinionen, både ökningen för dem som vill ha färre och minskningen för dem som vill ha fler, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

När det gäller det omtalade så kallade volymmålet är det bara 11 procent som uppger att de inte vill se ett övre tak för asylinvandringen. 16 procent anser att taket ska ligga på 0, och 28 procent anser att det ska ligga på 10.000 per år. Däremot svarar 29 procent "vet ej" på frågan om det ska finnas en asylgräns.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0